Imbirówka - stawia na nogi
Jest silnie rozgrzewającym napojem na przeziębienie i grypę.
Zawiera majeranek, który zmniejsza temperaturę, tymianek, który łagodzi kaszel oraz imbir działający silnie bakteriobójczo i rozgrzewająco. Napój można przygotować bez majeranku i tymianku - będzie wtedy działał profilaktycznie.
Szczególnie doskonały, kiedy zmarzniemy lub przemokniemy.
W rondelku bardzo powoli doprowadzamy wodę do wrzenia.
Dodajemy imbir, majeranek i tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Nalewamy do filiżanek, przecedzając przez sitko.
Kiedy napój ostygnie do temperatury około 60C, dodajemy sok z cytryny i słodzimy miodem lub syropem z agawy.
Pijemy ciepły.
Więcej o sposobach stosowania ziół w porze jesiennej znajdziecie TU:
Przyprawić jesień i zimę
Opracowano na podstawie:
"Nakarmić duszę" Jola Słoma, Mirosław Trymbulak.
http://www.5przemian.net.pl/kuchnia-pieciu-przemian-zgodnie-z-porami-roku-dojo/
Zawiera majeranek, który zmniejsza temperaturę, tymianek, który łagodzi kaszel oraz imbir działający silnie bakteriobójczo i rozgrzewająco. Napój można przygotować bez majeranku i tymianku - będzie wtedy działał profilaktycznie.
Szczególnie doskonały, kiedy zmarzniemy lub przemokniemy.
foto: najboljicajevi.com |
IMBIRÓWKA (NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY)
2 porcje
2 szklanki wody (idealnie przefiltrowanej)
2 łyżki utartego, świeżego korzenia imbiru
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu (lub syropu z agawy)
Dodajemy imbir, majeranek i tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Nalewamy do filiżanek, przecedzając przez sitko.
Kiedy napój ostygnie do temperatury około 60C, dodajemy sok z cytryny i słodzimy miodem lub syropem z agawy.
Pijemy ciepły.
foto: tasteforlife.com |
Przyprawić jesień i zimę
Opracowano na podstawie:
"Nakarmić duszę" Jola Słoma, Mirosław Trymbulak.
http://www.5przemian.net.pl/kuchnia-pieciu-przemian-zgodnie-z-porami-roku-dojo/
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.