Przyprawić jesień i zimę

Odgrywają ogromnie ważną rolę, nawet najprostszym daniom dodają szczególnego aromatu.
Rozpraszają monotonię i nadają potrawom świeżość. Odpowiednio dobrane do potraw, są koniecznym elementem w kuchni zrównoważonej.

Kminek, gałka muszkatołowa, tymianek, szałwia, majeranek i świeży imbir nie tylko dodają smaku potrawom, ale również ułatwiają ich trawienie, zwłaszcza ciężko strawnych dań zawierających strączkowe, mięso albo dużo tłuszczu.



Kilka obiecanych słów o przyprawach szczególnie cennych jesienią i zimą w odżywianiu zrównoważonym.

Czosnek
Wielbię, wyłączając zapach w trakcie trawienia, (zagryzienie natką pietruszki jest trikiem na ten dyskomfort).
Zawiera prozdrowotne substancje takie jak mangan, selen, german, witaminę A oraz C a także cynk. Działa antyoksydacyjnewzmacnia odpornośćpozytywnie wpływa na pamięć, zapobiega złośliwym nowotworomma działanie przeciwwirusoweprzeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Imbir
Ubóstwiam, ostatnie odkrycie: idealnie komponuje się dodany do zupy dyniowej z pomarańczą i prażonymi migdałami.
Działa rozgrzewająco i zapobiega grypie, stosowany jest też do leczenia stanów zapalnych i bólu, np. przy chorobach reumatycznych. Skutecznie przynosi ulgę przy zgadze oraz nudnościach podczas ciążyzmniejsza bóle menstruacyjnedziała profilaktycznie przeciwnowotworowo. Imbir to również dobre lekarstwo na chorobę lokomocyjną. Polecamy herbatki ze świeżym kłączem imbiru, oraz jako składnik  dodawany do zup i owsianki. Uwaga: dzieciom należy podawać imbir w małych ilościach gdyż mocno rozgrzewa.



Kurkuma
Farbuje język na żółto, ale czas ją pokochać.
Jedna z najlepiej poznanych roślin leczniczych. Wywodzi się z Azji a jej działanie lecznicze związane jest z substancją w niej zawartą – kurkuminą – która ma silne działanie przeciwzapalnie, obniża poziom histaminy i jednocześnie wzmaga naturalną produkcję kortizonu. Kurkuma ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i diuretyczne, zapobiega również zlepianiu się płytek krwi, wpływając korzystnie na  krążenie. Można ją wykorzystać do ryżu, zup, mięsa, duszonych warzyw, past warzywnych i wielu innych potraw.

Oregano
Pewnie kojarzy Wam się większość dań kuchni włoskiej z jego zapachem ;); ja dodaję też do gołąbków i pieczonych warzyw.
Nadaje się do potraw mięsnych, potraw z makaronów, sosów, sałatek, zup oraz warzyw. Lecznicze działanie: łagodzi wzdęcia, działa żółciopędnie, antyseptycznie i antygrzybiczo. Składniki fenolowe zawarte w olejku z oregano niszczą bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori, zachowując jednocześnie odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.

Tymianek
Doskonale sprawdza się w marynacie do białego mięsa w towarzystwie czosnku, soku z cytryny i soli.
Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, problemach z górnymi drogami oddechowymi (działa wykrztuśnie), ma też działanie lecznicze: bakterio- i grzybobójcze, poprawia apetyt. Wywar z tymianku  pobudza pracę jelit zapobiegając wzdęciom. Polecamy herbatkę tymiankową z miodem, dodawanie do zup, pieczenia mięsa i ryby.

Majeranek
W dzieciństwie kojarzył mi się nierozłącznie z kartoflanką babci, która nie należała do moich najulubieńszych zup. Dziś, jak tęsknię za atmosferą dzieciństwa, gotuję ziemniaczaną.
A majeranek, reguluje trawienie, pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, a dzięki dużej zawartości garbników zalecany jest przy biegunkach. Napar z majeranku można stosować do inhalacji przy nieżycie górnych dróg oddechowych, natomiast herbatka działa uspokajająco. Dodajemy majeranek do potraw ciężkostrawnych, np. ze strączkowymi warzywami, oraz do mięs.

Cynamon
Pieczone gruszeczki lub jabłuszka bez niego są  jakby nagie...
Ma słodkawy i korzenny zapach, doskonale nadaje się do dań na słodko i deserów owocowych. Jego właściwości lecznicze zawdzięczamy obecności aldehydu cynamonowego, który ma działanie antygrzybicze, antynowotworowe, antymutagenne. Zawiera także polifenole oraz kwasy, jak elagowy, chlorogenowy czy kawowy, które mają działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne. Coraz częściej mówi się o działaniu przeciwdziałającym miażdżycy i cukrzycy. Ekstrakt z cynamonu może hamować rozwój bakterii H. pylori, będącą jedną z przyczyn choroby wrzodowej.

Miłego przyprawiania! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?