Jedzenie funkcjonalne - hiper odżywcze pokarmy

Co zjesz, tak się czujesz i wyglądasz.
Każdego dnia powinno się uwzględnić w diecie najlepiej surowy, naturalny pokarm ekologiczny:


Żródło foto: Internet

Migdały – 5 sztuk

Jabłko – 1 nieobrane

Ocet jabłkowy niepasteryzowany – 1 łyżka na 1 szklankę wody, 15/30 min przed jedzeniem

Banan – 1 sztuka

Mandarynki (różne, w tym klementynki) – co najmniej 1

Jagody – w sumie 80 g różne i różnokolorowe

Nasiona czarnuszki – 1 łyżka

Drożdże piwowarskie – 1, lub 2 łyżeczki (lecz nie wszyscy)

Kurkuma – 1/2 łyżeczki (najlepiej jeść ją z czarnym pieprzem, albo cayenne, i olejem kokosowym)

Olej kokosowy – 0,5 – 1 łyżka, używać do gotowania i jeść na surowo, wraz ze wszystkimi pokarmami zawierającymi karotenoidy

Chili w proszku (pieprz cayenne) – 1/4 łyżeczki

Pieprz czarny i kolorowy – używać do wielu posiłków – świeżo zmielony w różnych kolorach

Chlorella i spirulina – 1 łyżeczka (około 5g – 6g), lub 10-12 tabletek półgramowych

Zielone liściaste warzywa – conajmniej 2 duże szklanki

Zielona herbata – 3 szklanki, lub więcej

Zioła różne pić – herbatki ziołowe

Algi inne (sproszkowane wodorosty) -1 łyżeczka

Sok z 1 cytryny – co do skórki, są różne opinie

Woda mineralna – co najmniej 6/8 szklanek

Orzechy (różne) – 50 g ( w tym poniższe włoskie i migdały

Orzechy włoskie – 5 połówek

Groszek zielony – 1 łyżka surowego, lub bardzo lekko podgotowanego, nigdy nie z konserwy

Łuski psylium – 1 łyżka

Rodzynki/daktyle – 30g

Warzywa – 4 różne kolory/ dużo

Nasiona – 50 g

Pomidory – 2 średnie, lub 4 wiśniowe, świeże, lub gotowane (jeść z kokosem, rybami, orzechami, lub oliwą z oliwek)

Pełnoziarniste – 1 – 2 łyżki (siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni)

Jogurt 2 łyżki, lub 1 mały kartonik (najlepiej niepasteryzowany, kozi), weganie 60 g kiszonej kapusty, albo innych warzyw kiszonych


Unikać należy:

Unikać nasion, orzechów przy zapaleniu uchyłków

Unikać kurkumy, imbiru, jeśli przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe, lub NLP, takie jak aspiryna, czy ibuprofen, przy problemach z sercem , oraz w pierwszym trymestrze ciąży

Nigdy nie zbliżać się do:

białej mąki, kawy, cukru rafinowanego, głupich używek

Uwaga!

Pokarmy bogate w witaminę C zwiększają wchłanianie żelaza, (jednak wg. Waltera Lasta, przy potężnym spożyciu witaminy C i kalibracji, zjawisko to nie występuje) podczas gdy pokarmy bogate w witaminę E hamują go. Witamina C z kolei obniża poziom manganu i cynku, podczas gdy witamina E wręcz przeciwnie, wpływa na zwiększenie absorpcji tych minerałów.

W rezultacie bardzo wysokie spożycie witaminy C wymaga bardzo wysokiego spożycia witaminy E, w celu utrzymania odpowiednich proporcji, o czym nieczęsto słyszymy nawet od naturopatów zalecających kuracje witaminą C.

Ludzie starzy, co wiąże się z zanikiem mięśni, powinni jeść więcej białka na kilogram masy ciała, tak jak dzieci, które rosną.

Produkty zawierające składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak karotenoidy, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina A, witamina D3, witamina E i witamina K2 powinny być spożywane razem z tłuszczem, aby mogły się wchłonąć.

Owym tłuszczem może być surowy olej kokosowy,  bio masło (najlepiej klarowane, czyli bez kazeiny), żółtka jaj, orzechy, tłuste ryby, oliwa z oliwek, albo (bardzo pewne/sprawdzone, czyli niezjełczałe) oleje z nasion roślinnych.

Opracowano na podstawie: http://www.pepsieliot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?