Niedobory podstawowych składników odżywczych mogą wywrócić życie do góry nogami

Nasz organizm potrzebuje codziennie 90 składników odżywczych.
Odpowiedniej jakości i ilości pożywienie powinno dostarczyć 60 minerałów, 16 witamin, 12 aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze.

Nawet jeśli pochłaniamy ogromne ilości warzyw i owoców, możemy nie dostarczać sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych, zwłaszcza jeśli produkty, które kupujemy, nie są świeże i z organicznych upraw, albo rosły w glebie pozbawionej w wyniku nadmiernej eksploatacji minerałów.

Dłuższy niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego typu chorób!!!


Źródło foto: Internet

1. Magnez


Jest kofaktorem dla ponad 300 reakcji enzymatycznych w organizmie. Magnezu zaczyna nam brakować, nie tylko dlatego, że gleba została wyczerpana z tego pierwiastka i wysoko przetworzona żywność go nie ma, ale brakuje nam magnezu z powodu stresu (bezstresowe życie, co wcale nie znaczy, że mało ambitne, a straty magnezu będą znacznie mniejsze...)

Objawy niedoboru:

Insulinooporność, pragnienie/odwodnienie, zaparcia, migreny, zespół niespokojnych nóg, skurcze, nadciśnienie, fibromialgia, jakby niemożność zaczerpnięcia głębokiego oddechu, u dzieci tak zwane ADHD, drgania mięśni, latające oko.

Naturalne dobre źródła magnezu:

Migdały, orzechy nerkowca, szpinak, jarmuż, czarna fasola, kakao.
(organizm nie może wykorzystywać witaminy D bez magnezu)

2. Witamina D

Niezależni naukowcy zachęcają do zwiększenia spożycia witaminy D, dla korzyści zdrowotnych ratujących życie milionom kobiet. Mniejsze stężenie niż 25 nmol / l ( 10 ng / ml) witaminy D (hydroksywitaminy D) w organizmie kobiety sześciokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi w stosunku do kobiet o odpowiednim stężeniu witaminy D za, które uważa się większe niż 50 nmol / L ( 20 ng / ml).

Ciało wyłącza produkcję witaminy D z promieni słonecznych, jeśli jej poziom we krwi robi się zbyt wysoki.

Wraz z wiekiem, zdolność do konwersji światła słonecznego promieniowania UVB zmniejsza się i uzupełnianie staje się konieczne.

Potencjał toksyczności witaminy D, którą uzupełniamy zwykle określa się dopiero na poziomie powyżej 100ng/ml surowicy w teście na 25(OH)D, który można wykonywać kontrolnie co pół roku.

Nawet większość przedstawicieli głównego nurtu w Stanach uważa, że wartość 30 ng/ml jest na zbyt niskim poziomie!
Ostatnie badania, które przytacza dr. Mercola mówią o jeszcze wyższych poziomach. Gdybyśmy więc ustosunkowali się widełkami 50/80 okazałoby się, że wielkość 40% dla populacji światowej z brakami witaminy D okazałaby się jeszcze wyższa.

Na co zwrócić uwagę?
Miejsce zamieszkania? Ilość ekspozycji na słońce w roku?
Ciemniejszą skórę, potrzebuje więcej plażowania
Gdy masz 50 i więcej lat nawet ze słońca nie weźmiesz odpowiedniej ilości witaminy D, a do tego nerki stają się mniej skuteczne w konwersji witaminy D w formie stosowanej przez organizm.
Gdy masz nadwagę, albo już otyłość, ale także, gdy posiadasz dużą ilość tkanki mięśniowej, będziesz prawdopodobnie potrzebować więcej witaminy D niż osoby szczupłe i słabo umięśnione.
Bóle kości, szczególnie bolesne uderzenie w mostek może oznaczać braki witaminy D.
Nadmierne zmęczenie, depresja, lub stany permanentnego smutku, zmęczenie nadnerczy to są również objawy braków D.

Według dr. Holicka jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy D jest spocona głowa.

Mamy noworodków muszą szczególnie zwracać uwagę na pocenie się głowy dziecka, a także nerwowość może oznaczać początek niedoborów witaminy D3.

Pamiętaj, że witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jeśli stan Twojego przewodu pokarmowego upośledza zdolność do absorbowania tłuszczu, możesz mieć niższą zdolność do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina D. Choroba Crohna, celiakia, nietolerancja glutenu i choroba zapalna jelit sprawiają, że będziesz bardziej narażony na braki witaminy D3.

Mniej słońca wraz ze wzrostem narażenia na toksyny środowiskowe i zatrutą, wysoko przetworzoną żywność, powinny motywować wiele osób do przyjmowania 5000, lub nawet więcej jednostek IU cholekalcyferolu, czyli suplementu z witaminą D3, na dobę. Oczywiście w protokole z witaminą K2, już przy 2000 jednostek D3.

3. Witamina K2

Jest niezbędna dla zdrowia serca i mózgu, oraz mocnych kości, bowiem odpowiada za to, gdzie zostanie zdeponowany wapń w naszych ciałach. Bez K2 organizm może rozmieścić wapń w niepożądanych miejscach jak tętnice i tkanki miękkie zamiast w zębach i kościach.

Objawy niedoboru K2:

  • Zwapnienia w tkankach miękkich, jak piersi
  • Ostrogi
  • Odkładanie się kamienia nazębnego na zębach
  • Próchnica zębów
  • Osteoporoza
  • Zwapnienie tętnic (miażdżyca), a co za tym idzie choroby serca

Zielone warzywa liściaste są bogate w witaminę K1, natomiast K2 znajduje się głównie w tłuszczach zwierzęcych. Z tym, że zwierząt karmionych trawą lub zielonymi roślinami. Już na pierwszy rzut gałki widać, że nawet wszystko jedzący będą mieli braki K2, ponieważ mięso zwierząt karmionych ziarnem, czy chemią praktycznie tej witaminy nie dostarczy.

Mleko od krów karmionych trawą będzie zawierać witaminę K2, natomiast mleko z hipermarketu zawiera śladowe, jeżeli w ogóle jakieś ilości witaminy K2.

Najlepsze naturalne źródła K2:

Masło z mleka od krów karmionych na pastwiskach, zieloną trawą
Wątróbka gęsia, europejska, bowiem w Europie jeszcze gęsi żywią się zielonymi roślinami, a gdzie indziej już tylko ziarnem
Jaja (żółtko) od kur, które jedzą warzywa (nie ziarna, więc nie wystarczy chów ekologiczny)
Natto (specjalnie fermentowana soja, może też być suszone natto)

K2 przybiera dwie formy MK-4 i MK-7

MK-4 zawarta jest w mięsie ekologicznym i ma krótki okres półtrwania, wynoszący tylko około 1 godziny. W związku z tym należy przyjmować MK-4 kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający.

Badania nie wykazały zwiększonego stężenia witaminy K2 w surowicy w wyniku suplementacji MK-4, więc właściwie taka suplementacja mija się z celem.

MK-7 pochodząca z natto ma znacznie dłuższy okres półtrwania, a zatem może być podjęta tylko raz dziennie, przez co jest o wiele skuteczniejszą i wygodną formą K2, którą można i w większości należy suplementować.

Po badaniach okazało się, że suplementy MK-7 podnoszą poziom K2 we krwi, o co właśnie chodzi.

Czyli co Ci pozostaje? Albo mięso/wątróbka ekologiczne (i trzeba mieć absolutną pewność, czym były zwierzęta karmione), albo k2 z natto, która to potrawa jest wyjątkowo niesmaczna dla Europejczyka, albo mk7 z suplementu.

4. Żelazo

Jest to główny składnik czerwonych krwinek, gdzie żelazo wiąże się z hemoglobiną, a następnie transportuje tlen do komórek. Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów odżywczych na świecie i dotyka więcej niż 25% populacji.

Objawy niedoboru

Niedokrwistość,
Zmęczenie,
Osłabienie,
Osłabiony układ odpornościowy
Zaburzenia czynności mózgu.

Jakie są dobre źródła żelaza?

Jedzenie bogate w witaminę C jak pomarańcze, jarmuż i papryka wraz z pokarmami bogatymi w żelazo pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza. Najłatwiej wchłania się żelazo hemowe, czyli z pokarmów zwierzęcych.

Ale

W przeciwieństwie do witaminy D, jeżeli chodzi o poziom żelaza powinniśmy raczej cieszyć się z dolnych zakresów, bowiem żelazo jest silnym czynnikiem prozapalnym w organizmie. Czyli musimy uważać, tak samo jak z kwasami omega 6.

Jednak braki żelaza bardzo upośledzają nasze życie i szczególnie weganie mogą mieć z tym problemy. Wegetarianie z kolei popełniają często podstawowy błąd, że odrzucają żółtka jaj w swoich omletach. Niestety już sama obecność białka w jajecznicy ogranicza wchłanianie żelaza z żółtka, a co dopiero mainstreamowe omlety.

Daktyle, chlorella, oraz spirulina są szczególonie dobrymi źródłąmi żelaza niehemowego. Bardzo przydatne również dla kobiet w ciąży.

Nadmiar żelaza i witamina C

Ludzie starsi i osoby z nadmiarem żelaza, najczęściej chorzy na hemochromatozę obawiają się przyjmowania witaminy C ze względu na przestrogi lekarzy medycyny konwencjonalnej, że może ona (witamina C) zwiększyć wchłanianie żelaza.

W rzeczywistości dotyczy to tylko niskich dawek witaminy C. Bowiem nadmiar żelaza w utlenionej postaci jest wynikiem problemów z równowagą potencjału redoks, co można łatwo skorygować zażywające 10 g askorbinian sodu dziennie w równych ostępach czasu.

Daktyle w połogu są nie do przecenienia!

Źródło foto: Internet


5. Wapń

Obywatelom świata brakuje wapnia, takie są opinie naukowców.
Objawy niedoboru wapnia:

Zmęczenie,
Skurcze mięśni,
Zaburzenia rytmu serca,
Słaby apetyt,
Słabe kości

Z suplementacją wapnia należy jednak bardzo uważać, chociaż wapń jest niezbędny dla zdrowia każdej jednej komórki. Wapń mineralizuje kości i zęby, szczególnie w okresach szybkiego wzrostu będzie ekstremalnie potrzebny.

Krzem?

Jest wiele opinii, że dobrym rozwiązaniem będzie yyy … krzem? A jak krzem, to nasz popularny skrzyp polny, którego każdy widział, zna, zrywał i bawił się nim w dzieciństwie. A panieńskim rumieńcem dzięcielina pała, ale miało być o końskim ogonie.

W jaki sposób skrzyp może przyczyniać się do zagęszczania kości, czyli dostarczać do nich wapń?

Wielka zawartość krzemu w skrzypie (tyle, że trudno jest krzem wyciągnąć ze skrzypu i pochłonąć) przyczynia się do wzrostu gęstości kości, czyli niejako doładowuje je wapniem, ale najlepiej zostało to wyjaśnione przy pomocy mutacji biologicznych.( więcej w poście o krzemie)

Naturalne dobre źródła wapnia:
Dobrym źródłem wapnia jest jogurt kozi, ser, sok pomarańczowy wzbogacony wapniem, i ciemnozielone warzywa.

6 . Jod

Jod jest minerałem śladowym jednak z ogromnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia, zwłaszcza tarczycy.

Objawy niedoboru jodu:

  • Niedoczynność tarczycy,
  • Wole,
  • Kretynizm,
  • A także raki,
  • W tym piersi 


Dobre źródła jodu naturalnego?
Warzywa morskie, nori, owoce morza, ryby, skorupiaki. Przy czym te kilka ostatnich powinny być dzikie, czyli z połowów zrównoważonych, albo ekologiczne hodowlane.

Normy jodu być może są nawet stokrotnie zaniżone!

Jednak w przypadku problemów ze zdrowiem i brakami jodu należy uważać z suplementacją jodem naturalnym, a skupić się na jodzie pierwiastkowym. Ludzie chorzy na Hashimoto niekiedy muszą nawet opuścić tereny nadmorskie. Najlepiej zrobić sobie samemu płyn Lugola i dla większego bezpieczeństwa aplikować go sobie przez skórę

7. Selen

Selen jest ekstremalnie ważny dla zdrowia z wielu powodów, ale przede wszystkim z takiego, że jest niezbędny do tworzenia selenoprotein, które z kolei są niezbędne dla tworzenia peroksydazy glutationowej. Glutation to jeden z najważniejszych endogennych (czyli powstających wewnątrz organizmu) przeciwutleniaczy. Ogólnie sądzi się, że zwiększenie peroksydazy glutationowej ma wpływ na zmniejszenie zachorowalności na jakiegokolwiek raka.

Objawy niedoboru selenu:


  • Niedoczynność tarczycy
  • Utrata włosów, w ciężkich przypadkach nawet na całym ciele, w tym pod pachami. Ludzie chorzy na raka, albo starsi często tracą włosy również z tego powodu.
  • Odbarwianie się na biało paznokci
  • Niska odporność
  • Stałe zmęczenie
  • Mgła mózgu i trudności z koncentracją
  • Poronienia i niska płodność mężczyzn (jeść należy nasiona papai)


Co do ilości selenu, jakie powinniśmy spożywać trwa oczywiście debata, ale przyjęło się w USA 55 mcg selenu dziennie dla dorosłych. W Wielkiej Brytanii zaleca się z kolei 75 mcg dla mężczyzn, a 60 mcg dziennie dla kobiet.

Należy mieć na uwadze, że selen może okazać się toksyczny przy jego ekstremalnie wysokim spożyciu; uznaje się, że 40 krotne przekroczenie dawki amerykańskiej jest już toksyczne. Chociaż zdrowy rozsądek mówi, żeby zatrzymać się jednak wcześniej.

Wielu naturopatów w rzeczywistości radzi brać pod 400 mcg selenu dziennie, jako bezpieczny poziom w dłuższej perspektywie.

Najlepsze źródła selenu to krewetki, sardynki, łosoś i tuńczyk, ekologiczne mięso indyka, kurczaka, eko wołowina. Roślinne źródła selenu to czosnek, jęczmień, owies, brązowy ryż, sezam, słonecznik, brokuły, szparagi, szpinak.

I oczywiście wszystkim znane najlepsze z roślinnych to orzechy brazylijskie. Wystarczy podobno 2/3 orzechy dziennie. Są jednak przeszkody, gdyż orzechy różnią się ilością selenu, gdyż orzechy są spleśniałe, co często ma miejsce, i  gdy nasze wchłanianie jest upośledzone, co też jest częste i zależy od ogólnej kondycji zdrowotnej i jak zwykle wieku.

8. Bor

Bor jest mikroelementem niezbędnym dla naszego zdrowia, gdyż poprawia naturalną zdolność organizmu ludzkiego do absorpcji wapnia i magnezu.

Chociaż pełne spektrum objawów niedoboru boru nie jest całkowicie zrozumiałe, pewne jest, że niedobór boru może doprowadzić do nieprawidłowego metabolizmu wapnia i magnezu.

Niektóre inne objawy to:

  • Nadczynność tarczycy,
  • Zaburzenia równowagi hormonów płciowych,
  • Osteoporoza,
  • Zapalenie stawów
  • Awarie neuronowe


Bor jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, ale bardzo często pomijanym.
Tymczasem korzyści zdrowotne z boru mogą być bardzo istotne:

Zapobiega zapaleniom stawów
Zmniejsza nasilenie RZS
Buduje ciało i kości

Może zwiększyć poziom testosteronu u mężczyzn, ale też ma wpływ na estrogeny. Może zwiększyć ich produkcję, przez co może wykluczyć potrzebę, o ile taka w ogóle występuje, zastosowania hormonalnej terapii zastępczej. Zapobiega też osteoporozie pomenopauzalnej.

Zdolności boru, tak jak krzemu przy budowie kości są często pomijane na korzyść wapnia.

Bor jest niezbędny do rozwoju embrionalnego płodu
Bor ma też zastosowanie przy terapiach przeciwnowotworowych
Poprawia zdrowie błon komórkowych
Zapobiega tworzeniu się zakrzepów
Łagodzi problemy spowodowane zastoinową niewydolnością serca
Istotnie zmniejsza zakażenia grzybiczne
Poprawia pracę mózgu
Ma pozytywny wpływ na enzymy, hamuje szkodliwe, a jednocześnie służy jako kofaktor dla innych, tym razem korzystnych reakcji enzymatycznych

Jednak oczywiście nawet dobre rzeczy powinny być spożywane z umiarem, a objawy zatrucia, czyli przedawkowania boru to nudności, wymioty, osłabienie i zapalenie skóry. W niektórych przypadkach nieprawidłowości budowy szkieletowej kości.

Zwykle bor jest łatwo absorbowany i wydalany z moczem.

Jednak u osób z chorobami nerek, bor może gromadzić się w sercu, nerkach, mózgu i innych tkankach miękkich, więc należy mieć świadomość, ile boru przyjąłeś. Zwłaszcza jeśli używasz suplementów o wysokiej koncentracji boru.

Magnez blokuje wchłanianie boru i czasami stąd też mogą wynikać niedobory.

9. Witamina C

Gdy wszystko idzie w miarę dobrze, a dieta jest bogata w bioflawonoidy z cytrusów, acerolę, płatki róż, psiankowatą czerwoną paprykę i rośliny krzyżowe, to pewnie organizm daje sobie radę z witaminą C, chociaż, nie umie jej produkować.

Jednak wystarczy najdrobniejszy stan zapalny, użądlenie osy, zapalenie pęcherza, czy jakikolwiek stan zapalny, zatrucie, ból zęba,  to wówczas poziom witaminy C zacznie spadać.
W przypadku raka, można sobie wyobrazić, jak przy takim przewlekłym stanie zapalnym będzie brakowało witaminy C...
Przy niedoczynności tarczycy, przy chorobach serca, niedotlenieniu komórek, wolnych rodnikach tlenowych, problemach z płucami.

Przeprowadź kalibrację, a potem bierz.

Oczywiście, przy wysokim poziomie żelaza trzeba sprawę poznać, i odpowiednio temu zaradzić, gdyż witamina jeszcze C wspomoże wchłanianie żelaza.

10. Kobalt

Soja padnie w 2 tygodnie, gdy w ziemi będzie mało kobaltu. Zwierzętom trzeba dostarczać kobalt. Krowom podaje się słone lizawki, bo tam też jest kobalt. Aby wytworzyć w jelitach B12, potrzebny jest kobalt.

Wielokrotnie czytaliśmy o przypadkach ścisłych wegan, którzy nigdy nie brali suplementu B12, i jakoś udało im się przeżyć. W sumie nie wiadomo jak, bo witamina B12 powstaje w końcowej części przewodu pokarmowego i raczej nie może być już użyta przez nasz organizm.
Ale może właśnie kobalt rozwiązuje tę zagadkę? Może tak się składa, że kobalamina powstanie, bo oni mają odpowiednie pokłady kobaltu.
Kobalt współdziała z jodem do promowania normalnego funkcjonowania tarczycy.

Brak kobaltu w glebie, tak jak coraz większe braki jodu w środowisku są przyczyną fatalnych chorób. Zwierzęta, ale też rośliny podupadają na zdrowiu. Człowiek oczywiście też.

Nasze organizmy potrafią magazynować witaminę B12 przez kilka, a nawet kilkanaście lat w wątrobie.

Funkcje kobaltu:

Kobalt jest niezbędny do normalnego funkcjonowania trzustki
Jest wymagany przy tworzeniu się hemoglobiny
Promuje normalny wzrost organizmu ludzkiego
Odgrywa też istotną rolę w absorpcji żelaza

Objawy niedoboru kobaltu, niektóre

Zespół przewlekłego zmęczenia,
Powolny wzrost mięśni,
Uszkodzenia nerwów,
Fibromialgia,
Zaburzenia trawienia,
Niedokrwistość złośliwa i słabe krążenie

Naturalne źródła kobaltu

Organiczne morele, warzywa morskie, mech irlandzki, orzechy, zboża (jak owies) zielone warzywa liściaste (jak brokuły i szpinak) i pestki moreli.

WITAMINA B12 jest jedyną witaminą, która zawiera pierwiastek śladowy w postaci kobaltu


11. Bardzo ważny dla wzrostu komórek czyli fosfor (700 mg dziennie) w pestkach z dyni, słoneczniku, orzechach piniowych, lnie i orzechach brazylijskich.

12.  potas (4700 mg) , którego braki dają przeraźliwe objawy, jak paraliż, palpitacje, tężyczkę mięśni i temu podobne, dlatego należy jeść banany, pomidory, i pieczone kasztany, białe grzyby i awokado.

13. Siarka (500 mg), której gdy tylko nam zabraknie swędzi nas skóra, w tym głowa, bolą stawy i głowa, mamy biegunkę i hemoroidy, a nawet grozi nam impotencja, wzdęcia i inne groźniejsze konsekwencje. Więc jedzmy szpinak, truskawki, pomidory, karczochy, brzoskwinie i gruszki, oraz aloes (a jednak). Johanna Budwigowa w swoim protokole antyrakowym radziła chudy biały ser razem z olejem lnianym.

14. Sód (1500 mg) też nam jest potrzebny, ale o niego jest bardzo łatwo zadbać. Zwykle wyłączając biegi maratońskie, i spędzanie lata w Indiach gorzej jest utrzymać w ryzach nadmiar sodu.

15. Chlor jako główny anion w organizmie, który przy okazji zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu, a objawami braku jest nadmierne pocenie się, zaburzenia nerek, a nawet zastoinowa niewydolność serca, oraz wypadanie włosów. Chlor znajdziemy w pszenicy, roślinach strączkowych, ale też w soli kamiennej.

16. Molibden, którego w minimalnych ilościach 45 ug (mikrogramów) trzeba codziennie dostarczyć, gdyż mielibyśmy problemy z wątrobą, może żółtaczkę, przyspieszony oddech, drgawki i inne straszne rzeczy.

Siarka i kłopoty

Wiele osób ma problemy ze spożywaniem siarki zarówno w pokarmach jak i w MSM. Dlatego nie mogą korzystać z dobrodziejstw mieszanki kwasu askorbinowego z MSM. Okazuje się, że suplementacja Molibdenu (w dawce około 500 mcg dziennie) może być bardzo pomocna. Aktywuje bowiem enzym utleniający związki siarki do siarczanów.

17. Miedź.

Malutko, ale trzeba 900 ug (mikrogramów) dostarczyć. Na koniec mamy antagonistę miedzi, czyli 18 cynk, o którym jeszcze trochę się rozpiszę.

18. Cynk

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym i chociaż krańcowe niedobory, które muszą zakończyć się zgonem nie są częste, to jednak braki cynku są 5 wiodącym czynnikiem ryzyka zachorowania na całym świecie. Rośliny i zwierzęta również potrzebują cynku do życia.

Objawy niedoboru cynku

Osłabienie funkcji neurologicznych, czyli zaburzenia koncentracji i motoryczne
Jak zwykle obniżenie odporności i to na wielu płaszczyznach w tym takich takich jak liczba limfocytów T, czy ochrona błon komórkowych.
Biegunka (przy czym w przypadku biegunki u niemowlęcia podanie cynku działa tylko w przypadku dzieci co najmniej półrocznych, ale o tym oczywiście decyduje lekarz pediatra)
Wszelkie alergie na żywność i na środowisko
Przerzedzanie włosów, a ma to wiele wspólnego ze zmęczeniem nadnerczy, albo niedoczynnością tarczycy, albo z jednym i drugim naraz.
Nieszczelne jelito
Trądzik, czy wysypka
Pionowe karby na paznokciach

Czynniki szczególnego ryzyka niedoboru cynku:

Alkoholizm
Cukrzyca
Hemodializa
HIV
Zespół złego wchłaniania składników odżywczych
RZS, ale też
Wcześniaki
Dzieci karmione piersią i starsze na diecie o niewielkiej zawartości cynku
Kobiety w ciąży i karmiące
Chorzy z karmieniem dożylnym
Anorektycy i bulimicy
Przy anemii sierpowej
Gdy masz powyżej 65 lat
Gdy korzystasz z antybiotyków i innych leków zmniejszających wchłanianie cynku

No i ściśli weganie:

W takim przypadku wymóg spożycia cynku w diecie powinien być nawet o 50% większy, szczególnie na dietach z dużą ilością ziaren, orzechów, czyli kwasu fitynowego, bowiem zmniejszają one wchłanianie cynku.

Nie należy zapominać, że cynk jest antagonistą miedzi, co oznacza, że gdy mamy niedobory cynku, zaczyna panoszyć się miedź, a zatrucie miedzią jest fatalne dla zdrowia. Z kolei przy nadmiernym spożyciu cynku mogą wystąpić niedobory miedzi, której niewielkie ilości są niezbędne dla naszego zdrowia.

Dzienne zapotrzebowanie na cynk, podaję za dr. Axe

Wiek od 0 do 6 miesięcy – 2 mg
7-12 miesięcy – 3 mg
1-3 lat – 3 mg
4-8 lat – 5 mg
9-13 lat – 8 mg
14 -18 lat – 11 mg (chłopcy) mężczyźni, 9 mg – (dziewczynki) kobiety, w ciąży – 12 mg, podczas karmienia – 13 mg
19 lat i wzwyż – 11 mg mężczyźni, 8mg – kobiety, 11 mg – w ciąży, podczas laktacji – 12 mg

Skąd brać cynk?

Nasiona dyni pół szklanki = 8,4 mg (57% dziennego zapotrzebowania)
Wołowina od krów karmionych trawą 100 g, jagnięcina 100g = 5,2 mg (32% dz)
Orzechy nerkowca pół szklanki = 3,8 mg (25% dz)
Ciecierzyca (fasola Garbanzo)1 szklanka gotowanej = 2,5 mg (17% dz)
Grzyby 1 szklanka gotowanych = 1,9 mg (13% dz)
Kefir lub jogurt 1 szklanka = 1,4 mg (10% dz)
Szpinak 1 szklanka gotowanego = 1,4 mg (9% dz)
Kakao w proszku 1 łyżka = 0,4 mg (2% dz)
Sporo cynku zawierają też arbuz, czy kabaczki.


Opracowano na podstawie:
http://oczymlekarze.pl, http://www.pepsieliot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia