Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe włosy?

Stan Twoich włosów zależy nie tylko od tego co jesz, ale bardziej od tego ile z tego pożywienia przyswoisz.


Planujące swoją dietę pomyśl o białku, witaminach, minerałach i zdrowych tłuszczach, które chronią Twoje włosy przed suchością, kruchością, zahamowaniem wzrostu, a nawet przed ich wypadaniem. Następnie upewnij się, że jesz wystarczająco dużo tych ważnych składników odżywczych. Jeżeli z Twoją dietą jest wszystko w porządku a Twoje włosy pozostawiają nadal wiele do życzenia, wtedy szczególnie zadbaj o swoje jelita i cały układ pokarmowy!
Być może Twój żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony, a jak wiadomo tam są trawione białka, a białka to aminokwasy (włosy składają się głównie z białka – keratyny).

Źródło foto: Internet

Gdy dochodzi do zaburzenia flory jelitowej, automatycznie pogarsza się przebieg procesów trawiennych i zmniejsza się zdolność przyswajania substancji odżywczych.
Początkowo może być to niezauważalne - tak długo jak organizm korzysta w dalszym ciągu z rezerw witamin i minerałów. Jednak z czasem pojawiają się pierwsze objawy świadczące o nich niedoborach, takimi objawami bardzo często jest zła kondycja i wygląd naszych włosów i skóry.

Kolejną przyczyną złego stanu naszych włosów i obfitego ich wypadania może być NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY (ogólnie problemy z tarczycą) u mnie .

Co jeść, aby mieć piękne i zdrowe włosy…..

1. Białko


Kurczak, indyk (dobrej jakości), ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe i orzechy.

Spożywanie wystarczającej ilości białka jest kluczowe, ponieważ twoje włosy składają się z białka. Dieta pozbawiona białka spowoduje, że włosy będą suche, łamliwe i słabe. Ekstremalnie niskie dawki białka mogą hamować wzrost włosów, a nawet powodować utratę i siwienie włosów.

2. MSM

Siarka, która naturalnie występuje w naszych ciałach i niektórych roślinach. Siarka wspiera produkcję keratyny i kolagenu, czyli fundamentalnych budulców włosów, skóry i paznokci. Jest ona bogata w cysteinę, kluczowy element odpowiedzialny za odbudowę tkanki łącznej, skóry, kości i włosów.

Żywność bogata w MSM to między innymi:
brokuł, kalafior, jarmuż, cebula, czosnek, szparagi.

3. Omega-3
Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź, sardynki, pstrąg i makrela.

Rośliny, w tym awokado, pestki dyni i orzechy włoskie.

Kwasy Omega-3, docierają do końcówek włosa i błon komórkowych w skórze głowy, odżywiając mieszki włosowe i wspierając zdrowy wzrost włosów. Dodatkowo dodają one włosom elastyczności i zapobiegają ich utracie. Ponadto utrzymują skórę głowy i włosy nawilżone. Twoje ciało nie produkuje tych kwasów tłuszczowych, więc uzyskanie wystarczającej ilości Omega-3 w diecie jest niezwykle ważne.

4. Witamina A
Marchewki, dynie i słodkie ziemniaki.

Pomarańczowe i żółte warzywa są bogate w beta-karoten, który po wchłonięciu przez organizm zostaje przekształcony przy udziale enzymów wątrobowych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w witaminę A, a organizm potrzebuje witaminy A do produkcji sebum. Sebum zapewnia naturalną odżywkę dla zdrowej skóry głowy. Brak sebum może powodować swędzenie skóry głowy i suche włosy. Dlaczego tak jest? Sebum jest mieszanką tłuszczów o określonym składzie.Razem z potem tworzy płaszcz ochronny skóry, hamuje odparowywanie wody, a także jej nadmierne przenikanie do środka.


5. Cynk i selen

Twoja skóra głowy potrzebuje ochrony zapewnianej przez ważne minerały, takie jak cynk i selen. Brak cynku może spowodować utratę włosów i suchą, łuszczącą się skórę głowy. Dodatkowo cynk wspomaga regulację hormonów i pomaga utrzymać produkcję gruczołów wydzielających sebum na skórze głowy, co wspomaga porost włosów

Selen jest śladowym pierwiastkiem, który pomaga organizmowi w tworzeniu selenoprotein, które regulują rozmnażanie, metabolizm, syntezę DNA i odporność. Stymuluje on także cebulki włosów i wspiera ich wzrost.

Źródła cynku: ciecierzyca, kiełki pszenicy, natka pietruszki, otręby pszenne, warzywa kapustne, kakao, quinoa, pestki dyni

Źródła selenu: orzechy brazylijskie, tuńczyk, nasiona słonecznika, wątroba, serce, nerki wieprzowe, wołowe i cielęce, owoce morza i ryby (szczególnie śledzie), czosnek i cebula


6. Witaminy z grupy B

Biotyna, kobalamina i niacyna są najpopularniejszymi witaminami jeśli chodzi o odbudowę silnych, lśniących włosów. Niedomiar biotyny prowadzi do łamliwości i wypadania włosów.

Doskonałym źródłem witaminy z grupy B to awokado, wątróbka, żółtko jaja.


7.Żelazo

Zbyt mało tego szczególnie ważnego minerału jest główną przyczyną wypadania włosów. Niedokrwistość, na którą możesz cierpieć, gdy poziom żelaza obniży się znacząco, zakłóci dostarczanie składników odżywczych do mieszków włosowych.

Źródła: Czerwone mięso, kurczak i ryby dostarczają żelaza, które jest łatwo dostępne dla organizmu. Poza tym dobrymi źródłami są też: soczewica, szpinak i inne zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, jarmuż i sałata.


8. Witamina E

Słońce może uszkodzić nasze włosy, tak jak może uszkodzić naszą skórę, więc upewnij się, że jesz żywność bogatą w witaminę E, aby zapewnić ochronę włosów. Orzechy są odżywczymi potęgami, dostarczającymi wcześniej wspomniany cynk i selen oraz witaminę E, więc staraj się włączyć je do zrównoważonej diety.


9. Krzem

Krzem to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. Krzem odpowiada za kondycję włosów i paznokci. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku pospolitego i różowatego oraz przyspiesza regenerację naskórka, gdyż bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwas hialuronowego – podstawowych składników budujących skórę.

Skutkiem niedoboru krzemu może być pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci, co objawia się szybkim starzeniem się skóry i problemami skórnymi, nadmiernym wypadaniem i łamliwością włosów, rozdwajaniem się końcówek oraz szybkim siwieniem włosów. Jego niedobór może także źle wpłynąć na stan kości i stawów.

Jelita to centrum dowodzenia!!! Dowodzenia naszą odpornością, zdrowiem i stanem naszej skóry i włosów. Dlaczego? Tak jak wspominałam wcześniej jelita to organ odpowiedzialny za wchłanianie substancji odżywczych.

Twoje włosy dostaną tyle ile zdołasz przyswoić, a nie tyle ile zjesz

Opracowano na podstawie: http://10blogdazdrowie.pl/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?