Pestycydy

Współczesne rolnictwo nie istniałoby bez pestycydów.
Czym są Pestycydy?

To trucizny, mające na celu odstraszenie lub częściej zabicie „szkodliwych” organizmów dla naszych sztucznych monokulturowych upraw. Istnieje wiele źródeł o korelacji pomiędzy użyciem pestycydów a naszymi problemami zdrowotnymi, jak poniższy wykres występowania autyzmu u 6-latków i użycia glifosatu (roundup).
http://www.autismone.org/sites/default/files/Seneff_Stephanie_052516.pdf strona 16

Ze względu na cel ataku pestycydy dzielimy między innymi na: fungicydy (grzybobójcze), herbicydy (chwastobójcze) oraz zoocydy do zabijania zwierząt, np. owadobójcze insektycydy.

Poza nielicznymi wyjątkami (np. repelenty odstraszające szkodniki) pestycydy to trucizny, specjalnie zaprojektowane, by zabijać.

Jest naiwnością przypuszczać, że coś, co zabije naszego odległego krewnego, będzie dla nas całkowicie nieszkodliwe.

Żródło foto: Internet

Nauka dawno udowodniła niekorzystne działanie pestycydów na człowieka:

  • toksyczność dla układu nerwowego (w tym mózgu)
  • wywoływanie raka
  • zaburzenia hormonalne
  • drażnienie skóry, oczu i płuc
  • obniżona inteligencja i problemy neurologiczne u dzieci
Masowe użycie pestycydów zaczęło się mniej więcej w czasach II wojny światowej wraz z wynalezieniem środka owadobójczego DDT, który miał bardzo poważne skutki dla środowiska naturalnego, np. doprowadził do całkowitego wyginięcia wielu populacji ptaków drapieżnych.

Przemysłowe rolnictwo działa wbrew naturze, w związku z czym wymaga ogromnych nakładów na ciągłą z nią walkę. Potrzebujemy mnóstwo energii i chemikaliów (nawozy, pestycydy…), żeby w tak nienaturalnych warunkach i na tak zniszczonych glebach cokolwiek urosło.

Owoce

Całe szczęście nie wszystkie rośliny są jednakowo pryskane. Niektóre warzywa i owoce zawierają więcej pestycydów niż inne. Amerykańska instytucja Enviromental Working Group przygotowała zestawienie najpopularniejszych owoców i warzyw pod kątem zawartości pestycydów.
Poniższa lista odnosi się do rynku amerykańskiego, ale w epoce globalizacji i wszędobylskich koncernów dane dla Polski powinny być dość podobne.
Oto 50 rodzajów warzyw i owoców uporządkowane od największej ilości pestycydów do najmniejszej:

Truskawki
Jabłka
Nektarynki
Brzoskwinie
Seler naciowy
Winogrona
Wiśnie/czereśnie
Szpinak
Pomidory
Papryka
Pomidorki koktajlowe
Ogórki
Młody groszek zielony w strąkach (z importu)
Borówki (krajowe)
Ziemniaki
Ostre papryczki
Sałata
Jarmuż/boćwinka
Borówki (importowane)
Fasolka szparagowa
Śliwki
Gruszki
Maliny
Marchewka
Dynia
Mandarynki
Cukinia/kabaczek
Młody groszek zielony w strąkach (krajowy)
Cebula siedmiolatka/szczypiorek
Banany
Pomarańcze
Arbuz
Brokuły
Bataty
Pieczarki i inne grzyby
Kalafior
Kantalupa (melon)
Grejpfrut
Melon miodowy
Bakłażan (oberżyna)
Kiwi
Papaja
Mango
Szparagi
Cebula
Groszek zielony (mrożony)
Kapusta
Ananas
Kukurydza
Awokado

Inne badanie obejmujące uczniów podstawówek pokazało, że ilość pestycydów w naszych ciałach zmienia się w ciągu roku i osiąga szczyt latem, kiedy to jemy najwięcej świeżych owoców (jak truskawki z czoła listy).

Całe szczęście potrafimy szybko metabolizować i wydalać pestycydy. Już po kilku dniach zdrowego jedzenia w moczu nie ma śladów pestycydów.

Czy obieranie i mycie pomaga? Badania obejmowały owoce w takiej postaci, jak je zjadamy, czyli np. borówki umyte, a banany bez skórki. Niemyte owoce są jeszcze gorsze!

Obranie jabłek prawdopodobnie zmniejszy ilość pestycydów, ale niestety także i niektórych wartości odżywczych, bo większość przeciwutleniaczy jest właśnie w skórce albo tuż pod nią.

Najlepiej byłoby kupować żywność ekologiczną niezależnie od jej miejsca na liście. Dajemy wtedy znać przemysłowi, że nie zgadzamy się na niszczenie gleb i trucie przyrody.

Niestety większość sklepów nie posiada odmian bio/eko albo są one nieosiągalne cenowo. Najlepiej skupić się na pierwszych 10 albo 15 pozycjach z powyżej listy i albo zmniejszyć ich spożycie, albo szukać ich z upraw ekologicznych.

Na targu można zapytać rolnika o „pryskanie”, ale niekoniecznie uzyskamy prawdziwą odpowiedź. Niektórzy z nich używają pestycydów do upraw dla siebie, a co dopiero w przypadku upraw na sprzedaż.

Zakupy z poczatku listy warto szczególnie dobrze myć. Badania pokazują, że jakiekolwiek komercyjne środki do mycia warzyw i owoców mają taką samą skuteczność jak woda z kranu. Warto myć nawet takie warzywa jak kalafior - to skutecznie usuwa większość pestycydów.

Jeśli chcesz jeść warzywa i owoce ze skórką (np. jabłka, cukinię), warto je dobrze wyszorować gąbką albo miękką szczotką. Niektórzy polecają płukanie wodą z octem, ale to wydaje się mieć większe znaczenie do usuwania skażenia bakteriami niż pestycydami.

Według niektórych woda z sodą oczyszczoną może zmyć nieco pestycydów, ale nie znalazłem ani jednego potwierdzenia czy też badania naukowego na ten temat. Zwykłe mydło jest alkaliczne (jak soda), więc już lepiej dobrze umyć owoc mydłem niż moczyć w sodzie.

Niestety pestycydy nie mają smaku ani zapachu i nasze zmysły nam nie pomogą, a mogą wręcz szkodzić, bo im ładniejsze i bardziej błyszczące owoce, tym więcej chemii mogą zawierać.

Najzdrowiej mieć własny ogród i starać się pozyskać z niego jak najwięcej pożywienia. Dla większości mieszczuchów pozostaje to niestety jedynie w sferze marzeń. Musimy wtedy mądrze kupować, a powyższa lista może nam w tym dopomóc.

Opracowano na podstawie: paleosmak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia