Dieta PALEO

Dieta paleo opiera się na przypuszczalnej diecie naszych przodków z okresu paleolitu. Eliminuje pożywienie, którego nasi przodkowie nie jadali i do którego nasze ciała się nie dostosowały.
Współcześnie składa się głównie z warzyw, owoców, jajek, orzechów, ryb, grzybów oraz mięsa (najlepiej z wypasu pastwiskowego), a wyklucza zboża, cukier i rafinowane oleje, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Naturalnymi konsekwencjami jest spożywanie mniejszej ilości soli i kalorii, co dodatkowo pozytywnie odbija się na zdrowiu. Nie jest to dieta w popularnym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie limituje ilościowo pokarmów, a jedynie jakościowo.


Źródło foto: Internet


Na początek:

Najlepiej okreslić czas testowy (4 tygodnie), w taki sposób żeby uniknąć świąt, wakacji i innych okazji.
Przekąski i plan radzenia sobie z głodem cukrowym - pod reką trzeba mieć: marchewki, jabłka, gorzką czekoladę (70% i więcej -  ma trochę cukru :)), orzechy - wszystko, co nie jest z cukru ani zbóż.

Po pierwsze przestać jeść zboża i cukier - szczególnie chleb, makaron, inne pokarmy z mąką, ciastka i słodycze. Można, ale niedużo i jedynie raz dziennie jeść biały ryż albo kaszę gryczaną. Jedzcie wszystko to, co do tej pory, tylko bez chleba. Koniecznie trzeba jeść tłuszcz (masło, smalec, oliwę z oliwek…) – tłuszcz jest zdrowy i potrzebny.

Jedzenie: śniadania początkowo wydają się problemem - jajecznice, omlety, naleśniki paleo (banay+jajka), sałatki owocowe i warzywne, jajka na twardo z wędliną i serem, chleby paleo, tłuste twarożki z warzywami.

Obiady/kolacje są proste - warzywa na parze albo surówki z mięsem, rybą, czy jajkiem na twardo. Sprawdzą się też bigos, placki ziemniaczane, czy cokolwiek innego bezzbożowego, co zwykliście jadać.

Dopasuj do siebie swoją dietę bez chleba - nawyki żywieniowe są bardzo silne, najlepiej więc unikaj wielkich rewolucji w kuchni i spróbuj jeść to, co do tej pory, tylko bez zbóż.

Dieta paleo dla początkujących jest bezpieczna dla każdego, z kilkoma zastrzeżeniami:

Źródło foto: Internet

Jeśli przyjmuje się leki obniżające poziom cukru, cholesterolu lub ciśnienie krwi, być może trzeba będzie zmniejszyć ich dawkę albo nawet zrezygnować z nich całkowicie - konsultacja się z lekarzem;
Chore nerki, zwiększenie ilości przyjmowanego białka może w pewnych przypadkach być problemem - zapytaj lekarza;
Problemy z woreczkiem żółciowym (ataki, kamica), to nagłe zwiększenie ilości tłuszczu w diecie może nie być wskazane - najpierw trzeba wyleczyć woreczek żółciowy na diecie bez zbóż i dopiero potem jeść więcej tłuszczu - rób to pod nadzorem lekarza;
Rak, choroby serca, wątroby nie są zbyt dobrym czasem na radykalne zmiany diety - wprowadzaj zmiany powoli i ostrożnie, w razie wątpliwości zapytaj lekarza
Ciąża i karmienie piersią to nie czas na radykalne ograniczanie węglowodanów i nagłe przewracanie żywienia do góry nogami - ograniczenie śmieciowego jedzenia jest zawsze wskazane.

Opracowano na podstawie: paleosmak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia