Masło klarowane - masło ghee

Masło klarowane jest to masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do wszelkich celów kulinarnych. Jest przepyszne - ma bardziej wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak niż masło, z lekko orzechową nutą. Odrobina masła klarowanego dodana np. do zwykłej kaszy gryczanej tworzy z niej danie dla koneserów.

Współcześni naukowcy badając właściwości masła klarowanego potwierdzili, to co mistrzowie ajurwedy wiedzieli od tysięcy lat.
Ghee działa łagodząco na układ trawienny, przyśpiesza gojenie ran i wszelkich żołądkowo-jelitowych stanów zapalnych. Nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych. Wzmacnia organizm, ponieważ podnosi w organizmie poziom substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Poprawia wchłanianie oraz odżywczą wartość pożywienia. Wspiera funkcje odnowy fizycznej, a nawet mentalnej naszych organizmów (to już wiedza z ajurwedy, gdzie pożywienie ma wpływ na emocje i uczucia). Można je przechowywać przez kilka tygodni, nawet nie trzymane w lodówce! Jest czyste, pozbawione substancji stałych (zanieczyszczeń), więc nie jełczeje.
Doskonałe dla całej rodziny, od niemowlaków po seniorów.
Można stosować do zup, warzyw, kasz, ryb i makaronów… Generalnie niemal do wszystkiego :).

http://agnieszkamaciag.pl/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?