Odżywianie w ochronie przed promieniowaniem UV

Istnieje wiele produktów, które pomogą zyskać odporność skóry (i ogólnie organizmu) na działanie słońca. Oczywiście słońce jest niezbędne dla zdrowia i nie należy go unikać, ale jak ze wszystkim...należy dostosować dawkę. Odpowiednia dieta również ma znaczenie:

zielona herbata - dobre źródło polifenoli, które co prawda wchodzą w interakcje z minerałami blokując ich przyswajalność, ale również są potężnymi antyoksydantami, działającymi przeciw wolnym rodnikom, wystarczy 1-2 filiżanki herbat dziennie aby zmniejszyć ryzyko raka skóry o 30%, polifenole są zawarte również w czarnej herbaciekakaowiec - zawiera nawet 4 razy więcej polifenoli i katechiny niż herbata, gorzka czekolada bez zbędnych dodatków będzie odpowiednia (bez mleka, które blokuje absorpcję antyoksydantów)witamina C - zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, antyoksydant o potężnym działaniu, cytrusy, czerwona papryka, kiwi, acerola i przede wszystkim kamu kamu są dobrymi źródłami naturalnej witaminy C, nauka nie rozróżnia efektów wynikających z suplementacji syntetycznymi i naturalnymi formami wit. C, więc tani i przystępny kwas askorbinowy w dawce 1-2g będzie korzystny zarówno dla ogólnego zdrowia, jak i ochrony przeciwsłonecznejkarotenoidy - redukują negatywny wpływ promieni UV, zawarte są w zielonych liściastych warzywach, karoten z kolei, który jest kojarzony z przygotowywaniem skóry na ekspozycję słoneczną i jest pozbawionym tlenu pigmentem, który rośliny wykorzystują jako ochronę, bogate źródła to marchew, morele, słodkie ziemniaki czy burakilikopen - karotenoid (kojarzony z pomidorami), który jest dużo bardziej efektywnym antyoksydantem niż beta karoten, zwarty jest w pomidorach, arbuzie (najwięcej), czerwonej paprycewitamina E - niezwykły antyoksydant rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, dobrym źródłem są awokado i orzechysulforafan - antyoksydant zawarty w brokułach, który ma właściwości antynowotworoweOmega3 - działają przeciwzapalnie, chronią skórę przed poparzeniem, bogatym źródłem są tłuste ryby jak łosoś czy sardynkihistydyna - wspomaga produkcję kwasu urokanowego, który jest naturalną ochroną przeciwsłoneczną, dobrym źródłem są produkty zwierzęcewitamina D - optymalny poziom witaminy D skutecznie chroni przed oparzeniami i rakiem skóryastaksantyna - niezwykle skuteczny antyoksydant, który zachowuje się jak wewnętrzny filtr i chroni przed przedwczesnym starzeniem, znajduje się w łososiu, krewetkachnasycone kwasy tłuszczowe - według badań nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest np. mięso czy masło mogą chronić przed rakiem skóry
Źródło: tłuste życie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?