Pyłek pszczeli - BOMBA WITAMINOWA

Określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. 
Poprawia nastrój, przywraca optymizm, zmniejsza nadmierną nerwowość. 
Zawiera więcej łatwo przyswajalnych witamin i minerałów niż jakiekolwiek syntetyczne tabletki multiwitaminowe!!!

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego. Wśród zidentyfikowanych w nim ponad 250 różnych związków chemicznych, znajdują się: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu. 

Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". - Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska") 

Pyłek pszczeli, jest to właściwie pyłek kwiatowy, zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych.

Pyłek pszczeli przyspiesza proces leczenia większości schorzeń, polecany w okresach zdrowienia, stanach wyczerpania i zmęczenia połączone ze spadkiem napędu psychoruchowego, niedobory witaminowe oraz osłaniająco przy leczeniu antybiotykami, zapobiega on przedwczesnemu starzeniu się komórek i stymuluje wzrost nowej tkanki skórnej. 

  • Wzmacnia, poprawia samopoczucie, energetyzuje. 
  • Reguluje procesy trawienne, działa p/zapalnie, łagodzi skutki ostrych zaparć, wpływa na wielkość i skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. 
  • Pobudza łaknienie u dzieci. 
  • Poprawia przemianę materii, przemianę tłuszczową. 
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Chroni przed skutkami niedotlenienia.
  • Poprawia krążenie, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych. 
  • Można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu, wspomaga też funkcje serca. 
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Działa pozytywnie w stanach zapalnych gruczołu krokowego.
  • Poprawia przyswajanie żelaza. Normalizuje wskaźniki hematologiczne występujące najwcześniej w poziomie żelaza oraz hemoglobiny. Kwiatowy pyłek pszczeli jest najbezpieczniejszym sposobem uzupełniania ustrojowych zapasów żelaza drogą doustną w niedokrwistościach będących wynikiem schorzeń uogólnionych. 
  • Działa ochronnie i odtruwająco na komórki wątroby. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn bakteryjnych i wirusowych oraz trucizn.
  • Działa regenerująco - poprawia sprawność fizyczną i umysłową (ułatwia przyswajanie wiadomości). 
  • Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów we krwi, skraca czas fibrynolizy, zmniejsza zawartość fibrynogenu oraz zmniejsza agregację płytek krwi.
  • Dzięki zawartości rutyny zapobiega pękaniu szczególnie najdrobniejszych naczyń i uelastycznia je. 
  • Dzięki zawartości cystyny jest polecany przy problemach z łamiącymi się paznokciami i pękaniem kącików ust. 
Nie jest toksyczny nawet w przypadku przedawkowania. 


Ponadto ma zastosowanie do leczenia chorób skóry, stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, gruźlicy płuc, choroby górnych dróg oddechowych, miażdżycy, choroby przewodu pokarmowego, stany zapalne cewki moczowej, niedokrwistość, choroby alergiczne, choroby narządów wydzielania wewnętrznego, choroby narządu wzroku, choroby psychiczne, stany wyczerpania psycho - fizycznego oraz nerwice, choroby nowotworowe. 
Pyłek kwiatowy jest naturalnym źródłem i koncentratem. Kompleks witamin w pyłku ma działanie wielokierunkowe.

Przyjmowanie:
rozpuścić łyżkę zmielonego pyłku w letniej wodzie 30 min przed jedzeniem (raz, dwa razy dziennie) lub w formie przeróżnych gotowych preparatów.


Formą skoncentrowaną  pyłku kwiatowego, zmagazynowanego przez pszczoły w plastrze jest pierzga. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem i zasklepiają woskiem. W warunkach beztlenowych mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej, co powoduje jej konserwacje.

Skład chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i skuteczność jest kilkakrotnie większa, dzięki przetrawieniu przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania (zwiększenie stopnia przyswajalności przez organizm).


  • białko-12% (aminokwasy egzogenne)
  • tłuszcze 20%; cukry 31%
  • witaminy: (A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E, D, K,)
  • składniki mineralne: (P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si)
  • kwas mlekowy
  • enzymy ślinowe pszczoły
  • hormony

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?