Kapusta biała

Skarb ludowej medycyny.

Kapusta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest ceniona ze względu na walory zdrowotne i smakowe oraz niskokaloryczność (100 g zawiera tylko 29 kcal). Słodka kapusta i kapuśniak ugotowany bez mięsa i tłuszczu okazują się rewelacyjnym środkiem odchudzającym.
Znajdujące się w niej witaminy z grupy B, witamina C, PP, K i U zwana przeciwwrzodową, związki siarki, błonnik i enzymy pobudzają trawienie i skutecznie czyszczą organizm z produktów przemiany materii i toksyn. Lekkostrawne dania na bazie kapusty pomogą skuteczniej dbać o zdrowie i sylwetkę.

Najsmaczniejsza jest kapusta, której główki są twarde i ciężkie, ponieważ liście takiej kapusty są delikatne i soczyste. Liście wewnętrzne dobrego gatunku kapusty są białe o cienkim unerwieniu, słodkie i delikatne. Głowy o grubych liściach i grubym unerwieniu są gorzkie, gdyż zawierają dużą ilość piekących olejków.

Kapusta była tania i powszechnie dostępna, ale pojawiała się na wiejskich stołach  przede wszystkim dlatego, że była bardzo zdrowa. Wiedziały o tym wszystkie gospodynie, tylko może nie zdawały sobie sprawy, jak dalece służy ludzkiemu organizmowi. Jedzono kapustę kilka razy w tygodniu pod różnymi postaciami, a sok z kiszonej kapusty był orzeźwiający i smaczny. Każdy po jej zjedzeniu czuł się dobrze i nie chorował.
A na obolałe miejsca, wrzody, czyraki i trudno gojące się rany przykładano rozbite liście, bo dzięki nim chory wracał do zdrowia. Liście przykładano też na twarz, żeby skóra była gładsza.

Foto trochę przekornie KAPUSTA CZERWONA.
 Rozprzestrzeniła się z Grecji i Rzymu, obecnie uprawiana jest na całym świecie.
Główki małe lub średnie, twarde i silnie rozwinięte, liście czerwone lub ciemnoczerwone.

 Liście kapusty ratują nogę

Kapusta jest jedynym warzywem, które zwalcza źródło choroby i skutecznie leczy jej skutki. A jej lecznicze właściwości potrafią czasami świat medyczny wprawić w zdumienie.

Pracujący we francuskim szpitalu Romans w Drôme w XIX wieku lekarz dr H. Blanc zastosował liście kapusty w leczeniu trudno gojących się ran pourazowych nogi młodego pacjenta, któremu groziła amputacja. Konsylium lekarskie było zdecydowane zabieg przeprowadzić, ale dr Blanc poprosił o kilkanaście godzin zwłoki. Owinął nogę rozbitymi liśćmi kapusty. Wkrótce gorączka opadła, chłopiec przespał całą noc, a nad ranem odkrył, że może poruszać nogą. Po zdjęciu liści okazało się, że wyciągnęły i wchłonęły niewiarygodną ilość ropnej wydzieliny. Okłady kontynuowano i po kilku dniach rana wyraźnie się goiła i zabliźniała.

To wydarzenie otworzyło nowy rozdział w wykorzystywaniu liści kapusty w leczeniu wrzodów i trudno gojących się ran. Dr Blanc rozpoczął eksperymenty medyczne z okładami z liści kapusty przy zapaleniu skóry i jej podrażnieniach, przy gangrenie i skaleczeniach, zainfekowanych ranach i ukąszeniach, ospie, różyczce i półpaścu.
 Kompres

Świeże, zewnętrzne, ciemnozielone liście kapusty dokładnie myjemy, odcinamy zgrubienia, żeby liść był płaski. Następnie dosyć mocno wałkujemy liście butelką lub wałkiem do ciasta, by zrobiły się miękkie i puściły trochę soku. Ogrzewamy je w gorącej, ale nie gotującej się wodzie. Kładziemy na chore miejsce kilka liści i zawiązujemy dość mocno bandażem. Opatrunek zmieniamy raz na dobę, rano lub wieczorem.

Kompresy z odpowiednio przygotowanych liści kapusty można stosować w różnego rodzaju zainfekowanych ranach, czyrakach, ropnych zapaleniach, krostach, wysypkach, stłuczeniach, a także przy oparzeniach skóry, egzemie, opryszczce, trądziku i odmrożeniach. Łagodzą stany zapalne ospy i różyczki oraz półpaśca. Okłady są również skuteczne podczas zapalenia oskrzeli, bolesnych menstruacjach czy nawet i w stanach zapalnych macicy. Gdy cierpimy na bóle głowy, kładziemy na czoło i kark kilka liści na dwie, trzy godziny. Można zrobić sobie kompres na całą noc. Liście kapusty uśmierzają też bóle zębów. Warto je ponadto stosować przy bólach reumatycznych, ale wtedy trzeba kilka liści gotować przez dwadzieścia minut z dwiema cebulami i jedną łyżką otrębów w bardzo małej ilości wody, którą powoli odparowujemy. Wszystko układamy na gazie, zawijamy i ciepłe kładziemy na bolące miejsce. Pamiętajmy, im świeższe mamy liście, tym  skuteczniejszego ich działania możemy oczekiwać.

Działanie soku ze świeżej kapusty

Równie skuteczne działanie lecznicze ma sok ze świeżej kapusty. Najlepiej zrobić go za pomocą sokowirówki i pić zaraz po odcedzeniu.
Bardzo skutecznie stosuje się go na choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy. Na nieżyt żołądka z niedokwaśnością i zapalenie jelita grubego. Hamuje w nim wzrost polipów dzięki zawartości kleistego śluzu roślinnego, siarki i soli potasowych.

Przy stanach zapalnych i chorobie wrzodowej żołądka należy rano przygotować kilka filiżanek soku, który będziemy pić przed każdym posiłkiem co najmniej przez 21 dni. Sok powinien być ciepły.
Natomiast przy anemii warto pić większą dawkę, czyli regularnie od jednej do dwóch szklanek dziennie.
Z kolei w chorobach płuc i układu oddechowego, kaszlu, katarze i chrypce należy pić sok ze świeżej kapusty, wzbogacony np. miodem. Przy schorzeniach gardła płukanie świeżym sokiem oczyszcza je i łagodzi stany zapalne.

Bardzo skuteczne w działaniu są syropy opracowane przez dr. Blanca
Do pierwszego potrzebujemy 1/2 litra przefiltrowanego świeżego soku z białej lub czerwonej kapusty, 3 g szafranu, po 1/4 kg miodu i cukru. Z miodu i cukru gotujemy gęsty syrop i lekko go schładzamy. Potem dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Jedną łyżkę stołową syropu rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i pijemy od trzech do czterech szklanek dziennie.

Drugi wymaga mniejszej ilości składników
1/4 litra przefiltrowanego soku z białej kapusty gotujemy z 1/2 kg cukru, aż zgęstnieje. Tak uzyskany syrop rozpuszczamy w połowie szklanki przegotowanej wody.

Źródło: http://www.naturaity.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia