SELEN - od greckiego księżyca

Niezwykle ważny w okresie jesienno-zimowym.
Jeśli przejadasz się słodyczami możesz mieć jego niedobór,  tym samym częściej przeziębiać się. 

Selen stanowi jeden z niezbędnych do życia mikroelementów. Wraz z witaminą E poprzez zwiększenie ilości przeciwciał, wzmacnia układ odpornościowy i blokuje szkodliwe procesy utleniania w tkankach.

Chroni błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników oraz serce i układ krążenia.
Selen pomaga w wydalaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich i zapobiega stanom zapalnym. Wpływa niszcząco na pleśnie i neutralizuje toksyny. Ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu, szczególnie, jego układu nerwowego i układu odpornościowego.

Niedobory selenu mogą powodować ból mięśni, osłabienie, choroby wątroby i trzustki. 

Selen należy do mikroelementów, którego poziom w organizmie trudno jest utrzymać w optymalnych granicach. Szkodliwy jest niedobór, jak również, jego nadmiar. W dużych dawkach selen jest trujący. 
U ludzi nadmiar selenu powoduje łysienie, uszkodzenia skóry, paznokci, nadwrażliwość, nudności i wymioty. Po wpływem zatrucia selenem, zwiększa się prawdopodobieństwo powstawania nowotworów.

Selen jest najlepiej przyswajany w formie organicznych związków. Występują one w naturalnych produktach spożywczych. Ich przyswajalność ogranicza spożywanie dużych dawek witaminy C.




Najwięcej selenu znajduje się w orzechach brazylijskich pochodzących z Boliwii, rybach morskich, w nie oczyszczonej soli morskiej i kopalnej, w wołowej lub cielęcej wątrobie, nerkach i sercu, w nieoczyszczonych produktach zbożowych i mąkach z pełnego przemiału, w drożdżach, czosnku, grzybach lub pomidorach. 


Selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami, zwłaszcza cukrami prostymi staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu. Dlatego osoby przejadające się słodyczami pozbawiają się tego cennego biopierwiastka. 


Bardzo dobrym źródłem selenu są drożdże piwne pod warunkiem, że zostaną pozbawione aktywności pod wpływem wysokiej temperatury, na przykład zalania wrzątkiem. Spożycie dziennie około 2 gramów drożdży zapewnia odpowiednią dawkę selenu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia