GROCH z kapustą

Czy można oswoić groch?

Groch należy do produktów strączkowych o wysokich walorach odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i witamin z grupy B oraz wapń, fosfor, magnez i potas.
Ma naturę neutralną i ocieplającą, ale powszechnie uważany jest za ciężkostrawny. Tymczasem dotyczy ten sąd tylko osób z osłabionym i zimnym żołądkiem, śledzioną i jelitami.
Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony groch odpowiedni jest dla wszystkich. Wzmacnia nerki i dodaje energii.
Klasyczna grochówkę, aby była lepiej strawna i przyswajalna, trzeba wzbogacić dużą ilością cebuli i czosnku oraz przyprawami: majerankiem, kurkumą, kminkiem, pieprzami, imbirem. A przed wzdęciami uchroni dodanie odrobiny soku z cytryny lub kiszonych ogórków.


Groch cały i łuskany. Cena podana za 1 kg :D;
foto u kupców na bielskim targowisku


Przepis na Kapustę Świąteczną 
(lekko zmodernizowany Pani Ciesielskiej)

1 kg kiszonej kapusty zalewamy wrzątkem dodając po łyżeczce: tymianku i kurkumy
następnie dodajemy ok 4 pokrojone i zeszklone (na oliwie lub maśle) cebule, 4 starte marchewki, 4 ziarna jałowca, łyżeczkę mielonego kminku, mieszamy i podduszamy
dodajemy łużeczke imbiru, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny do smaku
na koniec dodajemy wcześniej namoczone i ugotowane grzyby leśne, solimy do smaku i dusimy ok 1,5h często mieszając, aby kapusta się nie przypaliła

Groch do kapusty

pół kg niełuskanego grochu moczymy przez noc, następnie odlewamy wodę
w drugim naczyniu nazajutrz gotujemy litr wody, do wrzątku dodajemy pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę kurkumy, łyżkę masła oraz naszego namoczonego wcześniej bohatera - groch
doprawiamy łyżeczką kminku mielonego, imbiru i kolendry mielonej i połową łyżeczki pieprzu cayenne oraz solą do smaku 

Groch z kapustą możemy połączyć i podgrzewać razem. 


I groch z kapustą oswojeni! :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?