Bakalie ekologiczne

Bakalie to suszone owoce oraz orzechy (rodzynki, figi, daktyle, migały). Obowiazkowo goszczą na naszych świątecznych stołach.
Dodaje się je do ciast lub traktuje jako przekąskę.
Kierując się sezonowością najlepszą porą by jeść bakalie powinna być właśnie zima.

Foto wykonane u przesympatycznych Straganiarzy na bielskim targowisku.
Oferują bakalie również niesiarkowane.
Słowo "bakalie" najprawdopodobniej pochodzi od arabskiego bakkał używanego jako określenie tzw. handlarzy korzennych. Inna hipoteza wskazuje na pochodzenie od łacińskiego wyrazu - bacca (jagoda). Pierwsze bakalie dotarły do Polski z Dalekiego Wschodu i Krajów Śródziemnomorskich. Spożywano je już kilkaset lat temu, przede wszystkim właśnie w okresie świątecznym. Stanowiły nieodzowny dodatek do słodkich wypieków. Dziś coraz częściej wchodzą także w skład bardziej powszedniego menu. Niektórzy cenią je jako substytut cukru i wykorzystują do słodzenia potraw lub jako alternatywę dla słodyczy.
j.w.
Z czasem przetwórstwo „wzbogacono” o dodatkowe elementy. Aby zachować trwałość i piękny wygląd (zwłaszcza w przypadku suszonych moreli) zaczęto stosować proces siarkowania, czyli konserwacji bakalii przy wykorzystaniu dwutlenku siarki (wykorzystanie dwutlenku siarki oznaczane jest na opakowaniu jako E220). Pozwala on zachować im dłużej świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest zwłaszcza w przypadku suszonych moreli. Siarkowane suszone morele zachowują piękny pomarańczowy kolor, a niesiarkowane ciemnieją. Ładniejszy wygląd nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Co więcej,  u osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy.

W przypadku innych bakalii odróżnienie produktów siarkowanego od niesiarkowanego jest praktycznie niemożliwe. Informacja o tym, czy produkt był siarkowany czy też nie powinna znajdować się na etykiecie. W systemie ekologicznym wykorzystywanie tej technologii jest niedopuszczalne dlatego znaczek rolnictwa ekologicznego jest równoważny z tym, że produkt nie jest siarkowany.

W przypadku bakalii bio pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych nie stosuje się sztucznych oprysków i wykorzystuje przede wszystkim nawozy organiczne. Występowanie niedopuszczalnych pozostałości pestycydów jest wykluczone. W procesie suszenia wykorzystuje się suszenie naturalnymi metodami lub przy wykorzystaniu nowoczesnych technik przyjaznych środowisku (np. przez ekrany solarne).

Ekologiczne bakalie Powinny być oznakowane tak jak każda inna żywność ekologiczna ("ekoliść" lub stare unijne logo). Na każdym produkcie ekologicznym powinno widnieć także oznaczenie jednostki certyfikującej i dane producenta.


Trzeba pamiętać o odpowiednim przechowywaniu (ewentualnym suszeniu) bakalii, by zapobiec szkodliwemu pleśnieniu.  Najlepsze do tego celu jest ciemne, chłodne miejsce.


Suszone morele - bfitują w błonnik pokarmowy oraz beta-karoten (w suszonych morelach jest nawet więcej niż w takich zerwanych z drzewa). Beta-karoten przyczynia się do wzmocnienia odporności i może być składnikiem diety antynowotworowej.

Rodzynki - poprawiają koncentrację i trawienie, a także zwiększają odporność. W rodzynkach znaleźć można witaminy z grupy B, które usprawniają procesy metaboliczne układu nerwowego. Dzięki obecności potasu, suszone winogrona mogą natomiast pozytywnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Obecny zarówno w świeżych winogronach jak i rodzynkach, kwas winowy korzystnie wpływa na pracę jelita grubego.

Figi - wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, działają przeczyszczająco, pozytywnie oddziałują na pracę jelit i są dobrym źródłem wapnia. Neutralizują oddziaływanie kwaśnych produktów na nasz organizm. Regularne spożywanie fig dostarcza niezbędnej energii nerwom i mózgowi (w krajach arabskich figi postrzegano jako jeden z najstarszych środków leczniczych).

Daktyle - zawierają sporo soli mineralnych i węglowodanów. Pomagają dostarczyć organizmowi dużo energii dlatego doceniają je osoby prowadzące aktywny tryb życia oraz sportowcy.

Orzechy - włoskie, laskowe, pistacjowe, ziemne, nerkowca, migdały.
Orzechy obfitują w białka. Z racji dużej zawartości tłuszczów (ale tych „dobrych”, które występują w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych i pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego i serca) na bazie orzechów tworzy się różne masła i oleje. Orzechy są także bardzo dobrym źródłem wapnia, który korzystnie wpływa między innymi na funkcjonowanie zębów i kości.

Opracowano na podstawie: http://www.biokurier.pl/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia