O piciu jesienią i zimą

Systematyczne picie jesienią i zimą herbat ziołowych jest doskonałym uzu­pełnieniem brakujących organizmowi natural­nych substancji biologicznie czynnych, chroniących przed infekcjami, wzmacniają­cych naturalną odporność organizmu, prze­ciwdziałających przeziębieniom i grypie.

Do ziół jednorodnych o takich właściwościach możemy zaliczyć:
kwiat lipy, korzeń prawoślazu, ziele hyzopu lekarskiego, owoc anyżu, ziele szałwii, tymianku, liść maliny, kwiat i owoc bzu czarnego, owoc kopru włoskie­go, ziele fiołka trójbarwnego, korzeń lukre­cji, kwiat rumianku, liść babki zwyczajnej i lancetowatej, liść pokrzywy, ziele skrzypu polnego, a także korzeń jeżówki purpuro­wej, liść miłorzębu i wiele innych.



Znacznie jednak bogatsze są  mieszanki ziół, które możemy skomponować sami lub wspomóc się gotowymi, dostępnymi w dobrych sklepach zielarskich. Napary o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, chroniących organizm przed infekcjami, łagodzące podrażnienia górnych dróg oddechowych i zwiększające odporność organizmu zaleca się pic 2 razy dziennie z 2 saszetek każde parzenie (kupujcie takie, które w jednej saszetce zawierają 2 g).

Sposób parzenia mieszanek przyrządzanych indywidualnie:
najlepiej w termosie zalewamy 2 łyżki stołowe 3 szklankami wrzącej wody i zakręcamy. Po 20 min przecedzamy i wlewamy  z powrotem do termosa. Tak przyrządzony napar można pić w kilku porcjach przez cały dzień. Dodam, że mikstura nie traci swoich właściwości 12 godzin.

Kilka przykładów na skomponowanie miksturek:

  • Mieszanka zmniejszająca ryzyko prze­ziębienia i grypy, wspomaga układ odpor­nościowy

owoc bzu czar­nego, liść maliny, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, liść mięty i ziele majeranku, ziele hyzopu lekarskiego.


  • Poprawiająca odporność, chroni przed infek­cjami, wzmacnia naturalną odporność organizmu 

owoc dzikiej róży, głogu, maliny, aroni, jarzębi­ny, liść pokrzywy i ziele skrzypu polnego.



  • Wspomagająca układ odpornościowy: 

liść pokrzywy, liść pietruszki, ziele skrzypu polnego, owoc róży, kwiatostan głogu i owoc jarzębiny.



  • Wzmacniająca od­porność organizmu i siły witalne. Zawar­te w tej herbacie zioła wspomagają naturalne mechanizmy obronne organi­zmu:

owoc dzikiej ró­ży, owoc głogu, owoc kminku, owoc kolendry, korzeń arcydzięgla, korzeń cy­korii podróżnika, korzeń lubczyku, ko­rzeń lukrecji, korzeń mniszka pospolitego, kwiat rumianku, nagietka, liścia maliny mięty, karczocha, pokrzywy, ziele fiołka trójlistnego, dziurawca, skrzypu polnego, szałwii i tymianku.



  • Kolejna wzmacnająca, szczególnie przydatna przeciw jesiennym i zimowym wirusom:

ziele tymian­ku, owoc dzikiej róży, liść pokrzywy, kwiat bzu czarnego, ziele skrzypu polnego, ko­rzeń lubczyku i owoc kardamonu.


  • Oczyszczająca, ułatwia eliminację zbędnych produktów przemiany materii z organizmu:

korzeń cykorii podróżnika, owoc bzu czarnego, ziele fiołka trójbarwnego, liść pokrzywy, liść mięty, korzeń mniszka, kwiat rumian­ku, ziele skrzypu polnego.


I jeszcze dwie mieszanki jeśli pojawi się kaszel i przeziębienie:


  • Przeciwkaszlowa, łago­dzi podrażnienia górnych dróg oddechowych:

owoc anyżu, korzeń prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat bzu czarnego, ziele tymianku, liść szałwi i ziele majeranku.


  • Działająca napotnie i rozgrzewająco, wspomaga organizm w stanach przeziębieniowych: 

kwiat lipy, korę wierzby białej, kwiat bzu czarnego, koszyczek rumianku, korzeń mniszka, ziele majeranku.

Opracowano na podstawie: Senderski M.E., Ziołowe receptury na zdrowie, 2011

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIAGNOSTYKA biorezonensem NLS - META HUNTER

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?