Ostra rozgrzewka!

Chłodne noce późnego lata, to czas, by odświeżyć z Nią znajomość...

W roli głównej zawsze pojawiała się wtedy, kiedy wracałam późnym latem z rodzicami z południa Europy do kraju z tzw. interesów czynionych w latach '80 ;).

W Bługarii i na Węgrzech mama nabywała wszelkie Jej formy i kolory o różnych stopniach ostrości. Później suszyła i wieszała korale intensywnej czerwieni w kuchni. Dodawała do większości dań przez cała zimę.
Wtedy Papryka wywoływała u mnie niepewność i ogromną ostrożność.



Z czasem nabrałam do niej znacznie więcej zaufania i przekonania o koniecznej obecności jej walorów smakowych i korzystnych dla zdrowia, na co dzień.


Papryka jest bogatym źródłem witamin:C, B1, B2, B3, E
, zawiera sporo błonnika odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii, pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami, chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą.
Enzym ostrości Papryki (kapsaicyna) uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka dlatego działa przeciwnowotworowo. Powoduje wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin), podobnych do uczucia zakochania wpływających na doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie.

Ma właściwości bakteriobójcze, znieczulające i rozgrzewające dlatego stosowana w maściach, plastrach i olejach do masażu doskonale pomaga przy bólach reumatycznych i mięśniowych.




W węgierskim sklepie Pani Ewy Hangel znajdziecie wyjątkowy olej tłoczony z nasion papryki o niepowtarzalnym aromacie i oczywiście odpowiedniej mocy ;)

http://kociolkowanie.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=215&category_id=27&option=com_virtuemart&Itemid=5&vmcchk=1&Itemid=5


Komentarze

  1. O proszę.. Ile ciekawych rzeczy można dowiedzieć się o wydawałoby się zwykłej papryce :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się swoja opinią.

Popularne posty z tego bloga

Kwantowa Analiza Składu Organizmu

Jak przygotować się do badania biorezonansem?

Terapia NLS - Metaterapia