Jedzenie funkcjonalne - hiper odżywcze pokarmy
Co zjesz, tak się czujesz i wyglądasz.
Każdego dnia powinno się uwzględnić w diecie najlepiej surowy, naturalny pokarm ekologiczny:
Migdały – 5 sztuk
Jabłko – 1 nieobrane
Ocet jabłkowy niepasteryzowany – 1 łyżka na 1 szklankę wody, 15/30 min przed jedzeniem
Banan – 1 sztuka
Mandarynki (różne, w tym klementynki) – co najmniej 1
Jagody – w sumie 80 g różne i różnokolorowe
Nasiona czarnuszki – 1 łyżka
Drożdże piwowarskie – 1, lub 2 łyżeczki (lecz nie wszyscy)
Kurkuma – 1/2 łyżeczki (najlepiej jeść ją z czarnym pieprzem, albo cayenne, i olejem kokosowym)
Olej kokosowy – 0,5 – 1 łyżka, używać do gotowania i jeść na surowo, wraz ze wszystkimi pokarmami zawierającymi karotenoidy
Chili w proszku (pieprz cayenne) – 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny i kolorowy – używać do wielu posiłków – świeżo zmielony w różnych kolorach
Chlorella i spirulina – 1 łyżeczka (około 5g – 6g), lub 10-12 tabletek półgramowych
Zielone liściaste warzywa – conajmniej 2 duże szklanki
Zielona herbata – 3 szklanki, lub więcej
Zioła różne pić – herbatki ziołowe
Algi inne (sproszkowane wodorosty) -1 łyżeczka
Sok z 1 cytryny – co do skórki, są różne opinie
Woda mineralna – co najmniej 6/8 szklanek
Orzechy (różne) – 50 g ( w tym poniższe włoskie i migdały
Orzechy włoskie – 5 połówek
Groszek zielony – 1 łyżka surowego, lub bardzo lekko podgotowanego, nigdy nie z konserwy
Łuski psylium – 1 łyżka
Rodzynki/daktyle – 30g
Warzywa – 4 różne kolory/ dużo
Nasiona – 50 g
Pomidory – 2 średnie, lub 4 wiśniowe, świeże, lub gotowane (jeść z kokosem, rybami, orzechami, lub oliwą z oliwek)
Pełnoziarniste – 1 – 2 łyżki (siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni)
Jogurt 2 łyżki, lub 1 mały kartonik (najlepiej niepasteryzowany, kozi), weganie 60 g kiszonej kapusty, albo innych warzyw kiszonych
Unikać należy:
Unikać nasion, orzechów przy zapaleniu uchyłków
Unikać kurkumy, imbiru, jeśli przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe, lub NLP, takie jak aspiryna, czy ibuprofen, przy problemach z sercem , oraz w pierwszym trymestrze ciąży
Nigdy nie zbliżać się do:
białej mąki, kawy, cukru rafinowanego, głupich używek
Uwaga!
Pokarmy bogate w witaminę C zwiększają wchłanianie żelaza, (jednak wg. Waltera Lasta, przy potężnym spożyciu witaminy C i kalibracji, zjawisko to nie występuje) podczas gdy pokarmy bogate w witaminę E hamują go. Witamina C z kolei obniża poziom manganu i cynku, podczas gdy witamina E wręcz przeciwnie, wpływa na zwiększenie absorpcji tych minerałów.
W rezultacie bardzo wysokie spożycie witaminy C wymaga bardzo wysokiego spożycia witaminy E, w celu utrzymania odpowiednich proporcji, o czym nieczęsto słyszymy nawet od naturopatów zalecających kuracje witaminą C.
Ludzie starzy, co wiąże się z zanikiem mięśni, powinni jeść więcej białka na kilogram masy ciała, tak jak dzieci, które rosną.
Produkty zawierające składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak karotenoidy, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina A, witamina D3, witamina E i witamina K2 powinny być spożywane razem z tłuszczem, aby mogły się wchłonąć.
Owym tłuszczem może być surowy olej kokosowy, bio masło (najlepiej klarowane, czyli bez kazeiny), żółtka jaj, orzechy, tłuste ryby, oliwa z oliwek, albo (bardzo pewne/sprawdzone, czyli niezjełczałe) oleje z nasion roślinnych.
Opracowano na podstawie: http://www.pepsieliot.com
Każdego dnia powinno się uwzględnić w diecie najlepiej surowy, naturalny pokarm ekologiczny:
![]() |
Żródło foto: Internet |
Migdały – 5 sztuk
Jabłko – 1 nieobrane
Ocet jabłkowy niepasteryzowany – 1 łyżka na 1 szklankę wody, 15/30 min przed jedzeniem
Banan – 1 sztuka
Mandarynki (różne, w tym klementynki) – co najmniej 1
Jagody – w sumie 80 g różne i różnokolorowe
Nasiona czarnuszki – 1 łyżka
Drożdże piwowarskie – 1, lub 2 łyżeczki (lecz nie wszyscy)
Kurkuma – 1/2 łyżeczki (najlepiej jeść ją z czarnym pieprzem, albo cayenne, i olejem kokosowym)
Olej kokosowy – 0,5 – 1 łyżka, używać do gotowania i jeść na surowo, wraz ze wszystkimi pokarmami zawierającymi karotenoidy
Chili w proszku (pieprz cayenne) – 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny i kolorowy – używać do wielu posiłków – świeżo zmielony w różnych kolorach
Chlorella i spirulina – 1 łyżeczka (około 5g – 6g), lub 10-12 tabletek półgramowych
Zielone liściaste warzywa – conajmniej 2 duże szklanki
Zielona herbata – 3 szklanki, lub więcej
Zioła różne pić – herbatki ziołowe
Algi inne (sproszkowane wodorosty) -1 łyżeczka
Sok z 1 cytryny – co do skórki, są różne opinie
Woda mineralna – co najmniej 6/8 szklanek
Orzechy (różne) – 50 g ( w tym poniższe włoskie i migdały
Orzechy włoskie – 5 połówek
Groszek zielony – 1 łyżka surowego, lub bardzo lekko podgotowanego, nigdy nie z konserwy
Łuski psylium – 1 łyżka
Rodzynki/daktyle – 30g
Warzywa – 4 różne kolory/ dużo
Nasiona – 50 g
Pomidory – 2 średnie, lub 4 wiśniowe, świeże, lub gotowane (jeść z kokosem, rybami, orzechami, lub oliwą z oliwek)
Pełnoziarniste – 1 – 2 łyżki (siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni)
Jogurt 2 łyżki, lub 1 mały kartonik (najlepiej niepasteryzowany, kozi), weganie 60 g kiszonej kapusty, albo innych warzyw kiszonych
Unikać należy:
Unikać nasion, orzechów przy zapaleniu uchyłków
Unikać kurkumy, imbiru, jeśli przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe, lub NLP, takie jak aspiryna, czy ibuprofen, przy problemach z sercem , oraz w pierwszym trymestrze ciąży
Nigdy nie zbliżać się do:
białej mąki, kawy, cukru rafinowanego, głupich używek
Uwaga!
Pokarmy bogate w witaminę C zwiększają wchłanianie żelaza, (jednak wg. Waltera Lasta, przy potężnym spożyciu witaminy C i kalibracji, zjawisko to nie występuje) podczas gdy pokarmy bogate w witaminę E hamują go. Witamina C z kolei obniża poziom manganu i cynku, podczas gdy witamina E wręcz przeciwnie, wpływa na zwiększenie absorpcji tych minerałów.
W rezultacie bardzo wysokie spożycie witaminy C wymaga bardzo wysokiego spożycia witaminy E, w celu utrzymania odpowiednich proporcji, o czym nieczęsto słyszymy nawet od naturopatów zalecających kuracje witaminą C.
Ludzie starzy, co wiąże się z zanikiem mięśni, powinni jeść więcej białka na kilogram masy ciała, tak jak dzieci, które rosną.
Produkty zawierające składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak karotenoidy, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina A, witamina D3, witamina E i witamina K2 powinny być spożywane razem z tłuszczem, aby mogły się wchłonąć.
Owym tłuszczem może być surowy olej kokosowy, bio masło (najlepiej klarowane, czyli bez kazeiny), żółtka jaj, orzechy, tłuste ryby, oliwa z oliwek, albo (bardzo pewne/sprawdzone, czyli niezjełczałe) oleje z nasion roślinnych.
Opracowano na podstawie: http://www.pepsieliot.com
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.