Dieta zasadotwórcza
Zbilansowana dieta powinna się składać:
w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych
oraz w 20 % z produktów kwasotwórczych
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków.
Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.
Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
Cukier i produkty zawierające cukierodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-zakwaszające-wędliny
Sztuczne słodziki
Biała mąka pszenna i produkty pochodne
Biały ryż
Sery żółte
Kawa
Czarna herbata
Kakao i czekolada
Sól
Ryby
Jaja
Chleb żytni
Płatki zbożowe
Makaron pełnoziarnisty
Ryż brązowy
Orzeszki ziemne
Piwo
Twaróg
Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
Kasza gryczana
Makaron sojowy
Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
Otręby
Fruktoza
Produkty neutralne pH 7,0:
Masło świeże
Śmietana
Serwatka
Jogurt naturalny
Oleje roślinne
Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiewodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-odkwaszające
Soki warzywne świeże bez cukru
Owoce: kiwi, arbuz, ananas
Soki owocowe świeże bez cukru
Owoce: daktyle, figi, rodzynki
Grzyby: prawdziwki, kurki
Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
Zielona herbata
Oliwa z oliwek
Migdały
Maślanka
Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
Piwo - działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych
oraz w 20 % z produktów kwasotwórczych
Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków.
Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę.
Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez.
Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.
źródło foto: Internet |
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
Cukier i produkty zawierające cukierodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-zakwaszające-wędliny
Sztuczne słodziki
Biała mąka pszenna i produkty pochodne
Biały ryż
Sery żółte
Kawa
Czarna herbata
Kakao i czekolada
Sól
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
Ryby
Jaja
Chleb żytni
Płatki zbożowe
Makaron pełnoziarnisty
Ryż brązowy
Orzeszki ziemne
Piwo
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
Twaróg
Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
Kasza gryczana
Makaron sojowy
Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
Otręby
Fruktoza
Produkty neutralne pH 7,0:
Masło świeże
Śmietana
Serwatka
Jogurt naturalny
Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiewodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-odkwaszające
Soki warzywne świeże bez cukru
Owoce: kiwi, arbuz, ananas
Soki owocowe świeże bez cukru
Owoce: daktyle, figi, rodzynki
Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
Zielona herbata
Oliwa z oliwek
Migdały
Maślanka
źródło foto: Internet |
Używki i napoje alkoholowe:
Kawa czarna działa silnie zakwaszającoKawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
Piwo - działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.