Nadmiar ŚLUZU
Objawy nadmiaru śluzu:
Śluz TAN to galaretowata substancja, bardzo trudna do usunięcia, zgromadzona w tkankach organizmu. Pojawia się w skutek wychłodzenia narządów wewnętrznych, a szczególnie śledziony - trzustki.
To zgromadzone w tkance łącznej mukopolisacharydy, wiążące duże ilości wody i elektrolitów stąd biorą się obrzęki, nie reaguje na środki odwadniające albo tuż po kuracji odwadniającej środkami moczopędnymi śluz TAN ponownie zatrzymuje wodę,
Powoduje obrzęki, zatyka kanały przepływu energii, limfy, krwi w żyłach, tętnicach, naczyniach mózgowych, wypełnia jamę brzuszną, płuca - pojawia się trudność w oddychaniu i zaburzenia pracy serca.
Nadmiar wydzieliny: gromadzi się w zatokach, węzłach chłonnych, gardle, oskrzelach, gruczołach, organach płciowych. Opadając w dół powoduje obrzęki i ociężałość nóg. Może powodować nie gojące się rany na skórze. Sprzyja powstawaniu ociężałości umysłowej, zamulenia, zaburzeniom zapamiętywania i kojarzenia.
Wpływ śluzu TAN na zdrowie:
- ciało staje nadmiernie i nienaturalnie ciężkie,
- utrudnione krążenie krwi, płynów ustrojowych i energii Qi,
- cellulitis,
- wystający brzuch, twardy i sprawiający dolegliwości,
- tkanki, mięśnie, mózg i narządy wewnętrzne w stałym głodzie,
- brak energii i sił oraz ciągły głód, drżenie mięśni,
- trudny do usunięcia ale możliwy przez stosowanie długotrwałej diety rozgrzewającej oraz przez zabiegi energetyzujące np. akupunktura, ziołolecznictwo.
Rodzaje śluzu:
Wymienione niżej określenia dotyczą po prostu śluzu, niemniej jednak w literaturze spotkacie wymienione niżej określenia.
wodnisty śluz = powstaje na skutek spożywania zbyt dużej ilości surowego pożywienia
zbity śluz = powstaje w wyniku jedzenia nadmiernych ilości mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
śluz wywołany gorącem = to śluz żółty lub zielony
zimny śluz = przezroczysty lub biały, bardzo obfity, zazwyczaj towarzyszy infekcjom płuc
patologiczny śluz = powstaje z gorąca w formie żółtej i zielonej
śluz w płucach
żółty śluz
śluz TAN
Nadmiaru śluzu można się pozbyć w następujący sposób::
śluz w płucach najlepiej usuwać następującymi produktami: fenkuł, kozieradka, siemię lniane, pieprz kajeński, rukiew wodna, czosnek i inne cebulowate, chrzan, rzepa, świeży imbir, rzodkiew, rzodkiew daikon, grzyby, trawy zbożowe, wodorosty, pokrzywa, podbiał, korzeń omanu, liść dziewanny drobnolistnej
Nie wolno jeść!:
- cytrusy - rozrzedzają śluz,
- dynia powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła,
- pieczarki, bo pomagają organizmowi pozbyć się śluzu,
- małże pomagają w pozbywaniu się stanów wilgoci i to nie tylko w górnych drogach oddechowych, - pomocne są także przy upławach,
- miód surowy natomiast jest bardzo pomocny w walce ze śluzem, niezwykle ważne jest jednak zachowanie proporcji w jego spożyciu,
- papaja bo nie tylko łagodzi nadmiar śluzu ale również zawiera tzw. enzymy papainowe które pomagają trawić białka, usuwają osad z zębów, usuwają robaki,
- sałata i seler to właściwie jedyne warzywa, które łączą się z owocami. One też podobnie jak cytrusy, dynia, pieczarki, małże, miód i papaja osuszają stany wilgoci a zatem śluz.
- kapusta chińska natura termiczna ochładzająca, smak słodki. Nie tylko pomaga w pozbyciu się śluzu ale również nawilża jelita i leczy zaparcia ale UWAGA! nie powinny jeść jej osoby z niedoborem Qi
- rukiew wodna: natura termiczna ochładzająca, smak ostry, gorzki i słodki. W odróżnieniu od kapusty chińskiej wzmacnia Qi ale może zaostrzyć przypadki częstomoczu
- rzodkiew i rzepa stanową podstawę dla osób walczących z nadmiarem śluzu. O rzepie doczytacie tu a o rzodkwi tu.
- napar z natki gorczycy szczególnie zalecany jest przy przeziębieniach i kaszlu
wodorosty np. kombu, kelp, nori, wakame, mech irlandzki i mech korsykański: pomagają w pozbyciu się patologicznego śluzu, hijiki,
- persymona bo nawilża płuca i rozrzedza śluz, nawilża śledzionę-trzustkę i działa łagodząco na śluzówkę żołądka,
- ocet,
- pokarmy zielone: algi i trawy zbożowe
Źródła:
http://medycyna-chinska.blogspot.com/
Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"
- częste przeziębienia,
- dieta dominująca w nabiał, mięso i przetwory z białej mąki,
- śluzowate wydzieliny z nosa, pochwy czy odbytu,
- większość problemów związana z okrężnicą, oskrzelami i płucami,
- gruby nalot na języku ,
- sucha, matowa, szorstka skóra,
- wszystkie wymienione wyżej objawy + gazy są objawem występowania pasożytów w jelitach dlatego regularnie (co najmniej 2 razy w roku) przeprowadzaj program oczyszczania organizmu z pasożytów.
Śluz TAN to galaretowata substancja, bardzo trudna do usunięcia, zgromadzona w tkankach organizmu. Pojawia się w skutek wychłodzenia narządów wewnętrznych, a szczególnie śledziony - trzustki.
To zgromadzone w tkance łącznej mukopolisacharydy, wiążące duże ilości wody i elektrolitów stąd biorą się obrzęki, nie reaguje na środki odwadniające albo tuż po kuracji odwadniającej środkami moczopędnymi śluz TAN ponownie zatrzymuje wodę,
Powoduje obrzęki, zatyka kanały przepływu energii, limfy, krwi w żyłach, tętnicach, naczyniach mózgowych, wypełnia jamę brzuszną, płuca - pojawia się trudność w oddychaniu i zaburzenia pracy serca.
Nadmiar wydzieliny: gromadzi się w zatokach, węzłach chłonnych, gardle, oskrzelach, gruczołach, organach płciowych. Opadając w dół powoduje obrzęki i ociężałość nóg. Może powodować nie gojące się rany na skórze. Sprzyja powstawaniu ociężałości umysłowej, zamulenia, zaburzeniom zapamiętywania i kojarzenia.
Wpływ śluzu TAN na zdrowie:
- ciało staje nadmiernie i nienaturalnie ciężkie,
- utrudnione krążenie krwi, płynów ustrojowych i energii Qi,
- cellulitis,
- wystający brzuch, twardy i sprawiający dolegliwości,
- tkanki, mięśnie, mózg i narządy wewnętrzne w stałym głodzie,
- brak energii i sił oraz ciągły głód, drżenie mięśni,
- trudny do usunięcia ale możliwy przez stosowanie długotrwałej diety rozgrzewającej oraz przez zabiegi energetyzujące np. akupunktura, ziołolecznictwo.
Rodzaje śluzu:
Wymienione niżej określenia dotyczą po prostu śluzu, niemniej jednak w literaturze spotkacie wymienione niżej określenia.
wodnisty śluz = powstaje na skutek spożywania zbyt dużej ilości surowego pożywienia
zbity śluz = powstaje w wyniku jedzenia nadmiernych ilości mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
śluz wywołany gorącem = to śluz żółty lub zielony
zimny śluz = przezroczysty lub biały, bardzo obfity, zazwyczaj towarzyszy infekcjom płuc
patologiczny śluz = powstaje z gorąca w formie żółtej i zielonej
śluz w płucach
żółty śluz
śluz TAN
Nadmiaru śluzu można się pozbyć w następujący sposób::
- usuwanie śluzu gorzkim smakiem,
- usuwanie śluzu smakiem ostrym szczególnie w płucach
- usuwanie śluzu smakiem słodkim: okazuje się, że dobrej jakości nierafinowane węglowodany złożone tworzą cienką, zdrową powłokę śluzową ale już nadmiar powoduje skutek odwrotny,
śluz w płucach najlepiej usuwać następującymi produktami: fenkuł, kozieradka, siemię lniane, pieprz kajeński, rukiew wodna, czosnek i inne cebulowate, chrzan, rzepa, świeży imbir, rzodkiew, rzodkiew daikon, grzyby, trawy zbożowe, wodorosty, pokrzywa, podbiał, korzeń omanu, liść dziewanny drobnolistnej
Nie wolno jeść!:
- podgrzewanego miodu - odpada zatem picie porannej kawy z odrobiną miodu, miód surowy natomiast pomaga eliminować nadmiar śluzu i wilgoci (dzienna dawka miodu to 1 łyżeczka!!!)
- sardynek
- produkty pochodzenia zwierzęcego a zwłaszcza wieprzowina przyczyniają się do namnażania ciężkiego śluzu, który zakłóca oddychanie, blokuje zatoki, układ moczowy i trawienie
- produkty mleczne i mlekopochodne
- leki i substancje chemiczne
- cukier rafinowany
- zboża i rośliny strączkowe również są śluzotwórcze z tym, że nie produkują śluzu patologicznego
- nie wolno jeść późno w nocy bo układ pokarmowy nie może właściwie trawić zgromadzonych w ciągu dnia posiłków
- dang gui czyli biały korzeń arcydzięgla
- orzeszków ziemnych
Wskazane produkty do jedzenia:
- cytrusy - rozrzedzają śluz,
- dynia powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła,
- pieczarki, bo pomagają organizmowi pozbyć się śluzu,
- małże pomagają w pozbywaniu się stanów wilgoci i to nie tylko w górnych drogach oddechowych, - pomocne są także przy upławach,
- miód surowy natomiast jest bardzo pomocny w walce ze śluzem, niezwykle ważne jest jednak zachowanie proporcji w jego spożyciu,
- papaja bo nie tylko łagodzi nadmiar śluzu ale również zawiera tzw. enzymy papainowe które pomagają trawić białka, usuwają osad z zębów, usuwają robaki,
- sałata i seler to właściwie jedyne warzywa, które łączą się z owocami. One też podobnie jak cytrusy, dynia, pieczarki, małże, miód i papaja osuszają stany wilgoci a zatem śluz.
- kapusta chińska natura termiczna ochładzająca, smak słodki. Nie tylko pomaga w pozbyciu się śluzu ale również nawilża jelita i leczy zaparcia ale UWAGA! nie powinny jeść jej osoby z niedoborem Qi
- rukiew wodna: natura termiczna ochładzająca, smak ostry, gorzki i słodki. W odróżnieniu od kapusty chińskiej wzmacnia Qi ale może zaostrzyć przypadki częstomoczu
- rzodkiew i rzepa stanową podstawę dla osób walczących z nadmiarem śluzu. O rzepie doczytacie tu a o rzodkwi tu.
- napar z natki gorczycy szczególnie zalecany jest przy przeziębieniach i kaszlu
wodorosty np. kombu, kelp, nori, wakame, mech irlandzki i mech korsykański: pomagają w pozbyciu się patologicznego śluzu, hijiki,
- persymona bo nawilża płuca i rozrzedza śluz, nawilża śledzionę-trzustkę i działa łagodząco na śluzówkę żołądka,
- ocet,
- pokarmy zielone: algi i trawy zbożowe
Źródła:
http://medycyna-chinska.blogspot.com/
Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.