AZS u ujęciu Medycyny Chińskiej
Zdrowe odżywianie z punktu widzenia medycyny chińskiej ma niewiele wspólnego z tym, co powszechnie jest nagłaśniane i propagowane jest we wszystkich mediach jak zdrowa dieta.
Ogólną zasadą dotyczącą diety w przypadku ATOPOWEGO ZAPALENIA SKÓRY jest zrezygnowanie z żywności przetworzonej w jakikolwiek sposób!
W praktyce stosowanie się do zasad diety terapeutycznej w przypadku AZD wygląda następująco:
spożywanie ciepłego, zbożowego śniadania (płatki owsiane, kasza jaglana, jęczmienna itp.gotowane na wodzie z dodatkiem suszonych fig, moreli lub daktyli i ziaren (słonecznik, dynia, itp.) lub orzechów. Przed jedzeniem do owsianki można dolać po łyżce oleju lnianego lub sezamowego. Składniki, z których komponujemy śniadanie codziennie powinny być inne w obawie przed uczuleniem się na któryś z nich.
Zalecanie jest zjadać 3 ciepłe posiłki dziennie, ale dobrze jeśli uda się chociaż 2. Wszystko co się pije też powinno być ciepłe: woda powinna być przegotowana i ciepła (można przechowywać ją w termosie ze szklanym wkładem), gotować kompoty z jabłek i gruszek bez cukru dla osłody można dodać do gotowania figi lub suszone daktyle).
W diecie zakazane są: wędliny, kiełbasy, pasztety. Alternatywnie do kanapek mięso pieczone w piekarniku (np. udo z indyka) lub domowej roboty pasty. Wyeliminować z jadłospisu należy również sery z mleka krowiego.
Słodycze dla dzieci - suszone owoce ekologiczne, dzieci je uwielbiają lub ciasteczka z mąki orkiszowej bez proszku do pieczenia i drożdży.
Chleb żytni na zakwasie i tylko po opieczeniu go w tosterze. Mąki (np. do naleśników) orkiszowa razowa.
Wykluczyć z diety:
A to trzeba ograniczyć:
Ważne jest również wczesne chodzenie spać.
Dzieci najpóźniej do 20.00, dorośli do 21.30, latem można trochę później.
1. kasza jaglana z jęczmienną, z figami suszonymi i pestkami dyni + olej lniany (po 1 łyżce do miski, nie wolno gotować go razem z kaszą)
2. płatki owsiane z morelami suszonymi i słonecznikiem + olej sezamowy (j.w.)
3. płatki orkiszowe z kaszą jaglaną z figami i migdałami + olej krokoszowy (j.w.)
Wszystko gotowane oczywiście na wodzie, bez dodatku mleka.
II śniadanie 11.00 – 12.00
chleb żytni na zakwasie opieczony w tosterze, z masłem, pieczonym schabem ze śliwką, pieczonym indykiem, jakąś pastą, serem kozim własnej roboty lub jajkiem
Obiadokolacja 18.00
1.duszona wołowina z dużą ilością duszonej marchewki i pietruszki + trochę koncentratu pomidorowego, z ryżem gotowanym z quinoa
2.duszona papryka z dodatkiem fasoli (za każdym razem innego rodzaju), małą ilością indyka i kaszą jęczmienną
3.ziemniaki, gulasz z wołowiny, indyka lub kaczki ( sos zagęszczam mąką orkiszową) z gotowanymi brokułami lub buraczkami
4.zupa grochowa
5.krupnik z kaszą jęczmienną i jaglaną, płatkami orkiszowymi i małą ilością jakiejś fasoli
Zalecane są jabłka i gruszki: pieczone, przygotowane na parze lub w postaci kompotu (bardzo dobrze nawilżają). Długo parowane jabłka lub gruszki jako smarowidła np. na chleb chrupki Wasa. Kanapeczka z takim dżemem własnej roboty smakuje doskonale. Inne owoce zalecane późna jesienią to suszone morele i rodzynki (termicznie ciepłe) oraz suszone figi, daktyle i śliwki (termicznie neutralne).
Absolutnie nie ma mowy o bananach, pomarańczach i innych cytrusach.
Generalnie nie powinno się jeść po 18.00 i ostatni posiłek powinien być lekki i najlepiej ciepły
Mięska:
głownie cielęcina, raz na tydzień - 10 dni 1/4 skrzydła z
indyka, rzadko - gęsina bez kości, jagnięcina, bardzo młoda wołowina.
Warzywa: marchewka, pietruszka, pasternak, ziemniak, batat, fenkuł, gałązka zielonej
pietruszki, środkowy listeczek kapusty włoskiej, różyczka
kalafiora, cebula, czosnek, por, fasolka szparagowa żółta jedna,
Zagęszczacze:kasza kukurydziana, płatki owsiane, kasza gryczana niepalona, łyżeczka kaszy
jęczmiennej, ryżu przy dużej obstawie ziemniaków
Grochy,fasole:
groch żółty łuskany łyżeczka (groch działa przykurczowo wiec niewiele), łyżka
soczewicy, łyżka ciecierzycy,
dla 2 latków można dodać tez 2-3 fasole, łyżeczka zielonego groszku
jajecznica powyżej roczku do ziemniaków na podduszonym pomidorku
kolo 1,5-2 roku życia pieczywo wasa 3 zboża z masełkiem i pieprzem ziołowym do
tego można dodać okruszek serka koziego,troszkę cielęcinki "wędlinowej" z
odrobiną musztardy, jajecznicę
przyprawy:
chili, pieprze, tymianek, majeranek, rozmaryn, kurkuma, kminek, bazylia, cząber,
wiele, ponieważ w przyprawach nie ma zakazanych tylko różnych ilościach.Polecam publikacje Anny Ciesielska
Do picia na rozproszenie śluzów imbirówka 3 razy dziennie ilość dostosować do
wieku dziecka. W praktyce nie wcześniej niż po 2 tyg-miesiącu od przejścia na pp bo puki dzieciak ma dużo śluzu wewnątrz to bardzo wysypuje po niej. Jednak dla atopikow i tym podobnych jest to niezbędne lekarstwo.
Kąpiele w ostrorzeniu - wspaniale oczyszcza.
Absolutnie zakazane:
kurczaki, wieprzowina, króliki, gołębie, buraczki, seler, sam kalafior- te produkty można wprowadzać, gdy dziecko ma parę lat
Przed śniadaniem KAWA ZBOŻOWA z kardamonem posłodzona miodem .
Na śniadanie -zbożowy ciepły posiłek (najlepiej) Wiem,że płatki owsiane zawierają GLUTEN ! silny alergen, ale my mimo dużego pogorszenia dawaliśmy i zmiany były, ale tylko przez 2 tygodnie ! Na poczatku córeczka( 16 miesięcy) nie chciała jeść owsianki-teraz wcina aż jej się uszy trzęsą
OWSIANKA
-4 litry wrzatku
-pół łyżeczki Kurkumy
-3 łyżki kaszy kukurydzianej
-pół łyżeczki cynamonu
-20 łyżek płaskich płatków owsianych
-pół łyżeczki kardamonu
-1łyżeczkę imbiru
-sól do smaku
Gotować 40 minut , na koniec dodajemy szczupkę kurkumy ,imbiru i łyżeczkę MIODU ! ( tak tak miodu, silnego alergenu ! też byłam przerażona, ale dałam, na początku było wielkie pogorszenie, ale po 2 tyg nawet miód przestał uczulać !
OBIAD
Zupa Kartoflanka ( ł-łyżeczka Ł-łyżka duża) jeśli nie piszę ile czego, to tak większą szczyptę.
-litr lub 1/2 l wrzątku
-tymianek
-kurkuma
-kmianek
-1/4 skrzydło z indyka
-1/4 ł. imbiry
-2 ziele ang
-pół ł.soli
-szczypta bazylii lub gałązka pietruszki zielonej
Gotować godzinkę
-dodać wrzątku ( jeśli woda się zagotowała)
-szczypta kurkumy
-marchewka
-kawałek pietruszki
sporo ziemniaków (ziemniaki bardzo wskazane dla alergików !)
-spora cebula
czosnek (przeciśnięty przez praskę)
-chilii
-sól do smaku
-mało wegety na czubku łyżeczki
Gotować godzinkę i miksujesz ( bardzo ważne jest aby zupy były ciepłe i gęste !) mimo teho,że dziecko ma już ząbki , zupki muszą być gęste i zmiksowane.
Dosmakować kilkoma kroplami soku z cytryny
-szczypką majeranku
-parę kropli oliwy z oliwek
-pieprz czarny
PULPETY
30 dag cielecinki zmielic posypac duza szczypta kminku, dodac zmielona cebulke,
przecisniety zabek czosnku ,wieksza szczypte koledry,wieksza szczypte
chili,szcz. warzywaka ,sol do smaku,szcz.bazyli lub ziel
pietruszka,szcz.kurkumy,szcz.kminku,wieksza szcz.pieprzu czarnego.
robimy z nich male kuleczki a w tym czasie wstawiamy 1,5l wody.obrac jedna
wieksza marchewke i zetrzec na tarce,duza cebule posiekac w drobna kostke i
zabal czochu przecisniety przez praske.
Na wrzatek wrzucic szcz.tymianku,kminku,marchewe,klopsiki,1/4ł. imbiru,2 ziela
angielsie,pol liscia laurowego sredniego,wieksza szcz.chili i
koledry,szcz.warzywka ,sol do smaku,łyzeczke pietruszki posiekanej
zielonej. Gotowac godzine dosmakowac cytryna,kurkuma,odrobinka maselka zagescic
maka ziemniaczana lub kukurydziana,na koniec pieprz cz.
smacznego
ZIEMNIAKI
-1/2 litra wrzącej wody
-szczyptę kurkumy
-pół łyżeczki kminku
-1 kg obranych ziemniaków ! (wiem dużo na taką ilość wody, ale wody mz być niewiele, po ugotowaniu jest tylko troszeczkę wody)
-pół łyżeczki masła ( na początku można troszkę mniej, 1/4 ł masła)
-pokrojoną cebulę
-2 ząbki czosnku
-łyżeczkę soli
gotować pod przykryciem do miękkości.
Do Picia dajemy dziecku herbatkę TLI i TLACI
Herbatka TLI
-tymianek
-lukrecja
-imbir
Na półtora litra wody po pół łyżeczki każdego specyfiku ( na początku można dać mniej imbiru, bo jest niesmaczny)
Herbatka TLACI
-Tymianek
-Lukrecja
-Anyż
-Cynamon
-Imbir
Na Półtora litra po pół łyżeczki przypraw.Herbatkę TLI i TLACI możemy dosmakować miodem(zakazany cukier) Tylko miód kwiatowy lub prawdziwy. Sztuczny zakazany. Herbatkę można pić w dowolnych ilościach
http://kuchniapieciuprzemiandladzieci.blog.onet.pl/
http://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/2009-pokonaj-atopowe-zapalenie-skory-na-8-sposobow
Ogólną zasadą dotyczącą diety w przypadku ATOPOWEGO ZAPALENIA SKÓRY jest zrezygnowanie z żywności przetworzonej w jakikolwiek sposób!
W praktyce stosowanie się do zasad diety terapeutycznej w przypadku AZD wygląda następująco:
spożywanie ciepłego, zbożowego śniadania (płatki owsiane, kasza jaglana, jęczmienna itp.gotowane na wodzie z dodatkiem suszonych fig, moreli lub daktyli i ziaren (słonecznik, dynia, itp.) lub orzechów. Przed jedzeniem do owsianki można dolać po łyżce oleju lnianego lub sezamowego. Składniki, z których komponujemy śniadanie codziennie powinny być inne w obawie przed uczuleniem się na któryś z nich.
Zalecanie jest zjadać 3 ciepłe posiłki dziennie, ale dobrze jeśli uda się chociaż 2. Wszystko co się pije też powinno być ciepłe: woda powinna być przegotowana i ciepła (można przechowywać ją w termosie ze szklanym wkładem), gotować kompoty z jabłek i gruszek bez cukru dla osłody można dodać do gotowania figi lub suszone daktyle).
W diecie zakazane są: wędliny, kiełbasy, pasztety. Alternatywnie do kanapek mięso pieczone w piekarniku (np. udo z indyka) lub domowej roboty pasty. Wyeliminować z jadłospisu należy również sery z mleka krowiego.
Słodycze dla dzieci - suszone owoce ekologiczne, dzieci je uwielbiają lub ciasteczka z mąki orkiszowej bez proszku do pieczenia i drożdży.
Chleb żytni na zakwasie i tylko po opieczeniu go w tosterze. Mąki (np. do naleśników) orkiszowa razowa.
Wykluczyć z diety:
- konserwy, mrożonki ( mięso kupować na bieżąco), potrawy z mikrofalówki
- smażone mięso, wieprzowinę i kurczaki fermowe
- produkty zawierające glutaminian sodu
- ostre przyprawy, bo nasilają zmiany skórne
- majonez, ocet, musztarda, ketchup i inne gotowe sosy
- czekolada, lody i wszystkie inne słodycze, bo też nasilają zmiany skórne
- cukier rafinowany w jakiejkolwiek postaci, szczególnie w połączeniu z nabiałem
- wyroby z oczyszczonej mąki pszennej i wypieki drożdżowe
- napoje gazowane, zimna woda mineralna lub źródlana
- chipsy, ciastka, biszkopty itp.
- czarna herbata, bo silnie osusza organizm
A to trzeba ograniczyć:
- owoce cytrusowe, zwłaszcza spożywane na surowo
- kupne soki owocowe, jogurty (szczególnie owocowe), kefiry, twarożki, śmietana
- surówki oraz surowe owoce (dozwolone latem w umiarkowanych ilościach i najlepiej z naszego klimatu)
- ciężki “gliniasty” chleb razowy
- czosnek, cebula, por (tylko w niewielkich ilościach, raczej gotowane lub surowe niż smażone)
- sery żółte i mleko krowie (nie spożywać mleka UHT, lepiej zastąpić mleko krowie mlekiem kozim)
- smalec, margaryna, oleje rafinowane
- nowalijki
Ważne jest również wczesne chodzenie spać.
Dzieci najpóźniej do 20.00, dorośli do 21.30, latem można trochę później.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie 7.00 1. kasza jaglana z jęczmienną, z figami suszonymi i pestkami dyni + olej lniany (po 1 łyżce do miski, nie wolno gotować go razem z kaszą)
2. płatki owsiane z morelami suszonymi i słonecznikiem + olej sezamowy (j.w.)
3. płatki orkiszowe z kaszą jaglaną z figami i migdałami + olej krokoszowy (j.w.)
Wszystko gotowane oczywiście na wodzie, bez dodatku mleka.
II śniadanie 11.00 – 12.00
chleb żytni na zakwasie opieczony w tosterze, z masłem, pieczonym schabem ze śliwką, pieczonym indykiem, jakąś pastą, serem kozim własnej roboty lub jajkiem
Podwieczorek 16.00
kompot jabłkowy lub gruszkowy gotowany bez cukru z owocami z kompotu, wafel z ryżu brązowego lub pieczywo chrupkie WasaObiadokolacja 18.00
1.duszona wołowina z dużą ilością duszonej marchewki i pietruszki + trochę koncentratu pomidorowego, z ryżem gotowanym z quinoa
2.duszona papryka z dodatkiem fasoli (za każdym razem innego rodzaju), małą ilością indyka i kaszą jęczmienną
3.ziemniaki, gulasz z wołowiny, indyka lub kaczki ( sos zagęszczam mąką orkiszową) z gotowanymi brokułami lub buraczkami
4.zupa grochowa
5.krupnik z kaszą jęczmienną i jaglaną, płatkami orkiszowymi i małą ilością jakiejś fasoli
Zalecane są jabłka i gruszki: pieczone, przygotowane na parze lub w postaci kompotu (bardzo dobrze nawilżają). Długo parowane jabłka lub gruszki jako smarowidła np. na chleb chrupki Wasa. Kanapeczka z takim dżemem własnej roboty smakuje doskonale. Inne owoce zalecane późna jesienią to suszone morele i rodzynki (termicznie ciepłe) oraz suszone figi, daktyle i śliwki (termicznie neutralne).
Absolutnie nie ma mowy o bananach, pomarańczach i innych cytrusach.
Generalnie nie powinno się jeść po 18.00 i ostatni posiłek powinien być lekki i najlepiej ciepły
Lista Produktów dla Alergików
Mięska:
głownie cielęcina, raz na tydzień - 10 dni 1/4 skrzydła z
indyka, rzadko - gęsina bez kości, jagnięcina, bardzo młoda wołowina.
Warzywa: marchewka, pietruszka, pasternak, ziemniak, batat, fenkuł, gałązka zielonej
pietruszki, środkowy listeczek kapusty włoskiej, różyczka
kalafiora, cebula, czosnek, por, fasolka szparagowa żółta jedna,
Zagęszczacze:kasza kukurydziana, płatki owsiane, kasza gryczana niepalona, łyżeczka kaszy
jęczmiennej, ryżu przy dużej obstawie ziemniaków
Grochy,fasole:
groch żółty łuskany łyżeczka (groch działa przykurczowo wiec niewiele), łyżka
soczewicy, łyżka ciecierzycy,
dla 2 latków można dodać tez 2-3 fasole, łyżeczka zielonego groszku
jajecznica powyżej roczku do ziemniaków na podduszonym pomidorku
kolo 1,5-2 roku życia pieczywo wasa 3 zboża z masełkiem i pieprzem ziołowym do
tego można dodać okruszek serka koziego,troszkę cielęcinki "wędlinowej" z
odrobiną musztardy, jajecznicę
przyprawy:
chili, pieprze, tymianek, majeranek, rozmaryn, kurkuma, kminek, bazylia, cząber,
wiele, ponieważ w przyprawach nie ma zakazanych tylko różnych ilościach.Polecam publikacje Anny Ciesielska
Do picia na rozproszenie śluzów imbirówka 3 razy dziennie ilość dostosować do
wieku dziecka. W praktyce nie wcześniej niż po 2 tyg-miesiącu od przejścia na pp bo puki dzieciak ma dużo śluzu wewnątrz to bardzo wysypuje po niej. Jednak dla atopikow i tym podobnych jest to niezbędne lekarstwo.
Kąpiele w ostrorzeniu - wspaniale oczyszcza.
"...ma niesamowite działanie w uzdrawianiu dzieci z alergią skórną, a także gdy są niespokojne i często płaczą. Mój dwuletni synek miał raz wysypkę i raz odparzenie wówczas odwar z ostrożenia okazał się niezastąpiony. Problemy zniknęły w ciągu kilku dni i niepotrzebne było stosowanie maści sterydowych.
Przede wszystkim jednak, ostrożeń ma właściwości usuwania z ciała nagromadzonej negatywnej energii..."
http://pelniakobiet.blogspot.com/2012/02/ostrozen-magiczny.html
http://pelniakobiet.blogspot.com/2012/02/ostrozen-magiczny.html
Absolutnie zakazane:
kurczaki, wieprzowina, króliki, gołębie, buraczki, seler, sam kalafior- te produkty można wprowadzać, gdy dziecko ma parę lat
Przed śniadaniem KAWA ZBOŻOWA z kardamonem posłodzona miodem .
Na śniadanie -zbożowy ciepły posiłek (najlepiej) Wiem,że płatki owsiane zawierają GLUTEN ! silny alergen, ale my mimo dużego pogorszenia dawaliśmy i zmiany były, ale tylko przez 2 tygodnie ! Na poczatku córeczka( 16 miesięcy) nie chciała jeść owsianki-teraz wcina aż jej się uszy trzęsą
OWSIANKA
-4 litry wrzatku
-pół łyżeczki Kurkumy
-3 łyżki kaszy kukurydzianej
-pół łyżeczki cynamonu
-20 łyżek płaskich płatków owsianych
-pół łyżeczki kardamonu
-1łyżeczkę imbiru
-sól do smaku
Gotować 40 minut , na koniec dodajemy szczupkę kurkumy ,imbiru i łyżeczkę MIODU ! ( tak tak miodu, silnego alergenu ! też byłam przerażona, ale dałam, na początku było wielkie pogorszenie, ale po 2 tyg nawet miód przestał uczulać !
OBIAD
Zupa Kartoflanka ( ł-łyżeczka Ł-łyżka duża) jeśli nie piszę ile czego, to tak większą szczyptę.
-litr lub 1/2 l wrzątku
-tymianek
-kurkuma
-kmianek
-1/4 skrzydło z indyka
-1/4 ł. imbiry
-2 ziele ang
-pół ł.soli
-szczypta bazylii lub gałązka pietruszki zielonej
Gotować godzinkę
-dodać wrzątku ( jeśli woda się zagotowała)
-szczypta kurkumy
-marchewka
-kawałek pietruszki
sporo ziemniaków (ziemniaki bardzo wskazane dla alergików !)
-spora cebula
czosnek (przeciśnięty przez praskę)
-chilii
-sól do smaku
-mało wegety na czubku łyżeczki
Gotować godzinkę i miksujesz ( bardzo ważne jest aby zupy były ciepłe i gęste !) mimo teho,że dziecko ma już ząbki , zupki muszą być gęste i zmiksowane.
Dosmakować kilkoma kroplami soku z cytryny
-szczypką majeranku
-parę kropli oliwy z oliwek
-pieprz czarny
PULPETY
30 dag cielecinki zmielic posypac duza szczypta kminku, dodac zmielona cebulke,
przecisniety zabek czosnku ,wieksza szczypte koledry,wieksza szczypte
chili,szcz. warzywaka ,sol do smaku,szcz.bazyli lub ziel
pietruszka,szcz.kurkumy,szcz.kminku,wieksza szcz.pieprzu czarnego.
robimy z nich male kuleczki a w tym czasie wstawiamy 1,5l wody.obrac jedna
wieksza marchewke i zetrzec na tarce,duza cebule posiekac w drobna kostke i
zabal czochu przecisniety przez praske.
Na wrzatek wrzucic szcz.tymianku,kminku,marchewe,klopsiki,1/4ł. imbiru,2 ziela
angielsie,pol liscia laurowego sredniego,wieksza szcz.chili i
koledry,szcz.warzywka ,sol do smaku,łyzeczke pietruszki posiekanej
zielonej. Gotowac godzine dosmakowac cytryna,kurkuma,odrobinka maselka zagescic
maka ziemniaczana lub kukurydziana,na koniec pieprz cz.
smacznego
ZIEMNIAKI
-1/2 litra wrzącej wody
-szczyptę kurkumy
-pół łyżeczki kminku
-1 kg obranych ziemniaków ! (wiem dużo na taką ilość wody, ale wody mz być niewiele, po ugotowaniu jest tylko troszeczkę wody)
-pół łyżeczki masła ( na początku można troszkę mniej, 1/4 ł masła)
-pokrojoną cebulę
-2 ząbki czosnku
-łyżeczkę soli
gotować pod przykryciem do miękkości.
Do Picia dajemy dziecku herbatkę TLI i TLACI
Herbatka TLI
-tymianek
-lukrecja
-imbir
Na półtora litra wody po pół łyżeczki każdego specyfiku ( na początku można dać mniej imbiru, bo jest niesmaczny)
Herbatka TLACI
-Tymianek
-Lukrecja
-Anyż
-Cynamon
-Imbir
Na Półtora litra po pół łyżeczki przypraw.Herbatkę TLI i TLACI możemy dosmakować miodem(zakazany cukier) Tylko miód kwiatowy lub prawdziwy. Sztuczny zakazany. Herbatkę można pić w dowolnych ilościach
http://kuchniapieciuprzemiandladzieci.blog.onet.pl/
http://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/2009-pokonaj-atopowe-zapalenie-skory-na-8-sposobow
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.