GROCH z kapustą
Czy można oswoić groch?
Groch należy do produktów strączkowych o wysokich walorach odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i witamin z grupy B oraz wapń, fosfor, magnez i potas.
Ma naturę neutralną i ocieplającą, ale powszechnie uważany jest za ciężkostrawny. Tymczasem dotyczy ten sąd tylko osób z osłabionym i zimnym żołądkiem, śledzioną i jelitami.
Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony groch odpowiedni jest dla wszystkich. Wzmacnia nerki i dodaje energii.
Klasyczna grochówkę, aby była lepiej strawna i przyswajalna, trzeba wzbogacić dużą ilością cebuli i czosnku oraz przyprawami: majerankiem, kurkumą, kminkiem, pieprzami, imbirem. A przed wzdęciami uchroni dodanie odrobiny soku z cytryny lub kiszonych ogórków.
Groch należy do produktów strączkowych o wysokich walorach odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i witamin z grupy B oraz wapń, fosfor, magnez i potas.
Ma naturę neutralną i ocieplającą, ale powszechnie uważany jest za ciężkostrawny. Tymczasem dotyczy ten sąd tylko osób z osłabionym i zimnym żołądkiem, śledzioną i jelitami.
Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony groch odpowiedni jest dla wszystkich. Wzmacnia nerki i dodaje energii.
Klasyczna grochówkę, aby była lepiej strawna i przyswajalna, trzeba wzbogacić dużą ilością cebuli i czosnku oraz przyprawami: majerankiem, kurkumą, kminkiem, pieprzami, imbirem. A przed wzdęciami uchroni dodanie odrobiny soku z cytryny lub kiszonych ogórków.
Groch cały i łuskany. Cena podana za 1 kg :D; foto u kupców na bielskim targowisku |
Przepis na Kapustę Świąteczną
(lekko zmodernizowany Pani Ciesielskiej)
1 kg kiszonej kapusty zalewamy wrzątkem dodając po łyżeczce: tymianku i kurkumy
następnie dodajemy ok 4 pokrojone i zeszklone (na oliwie lub maśle) cebule, 4 starte marchewki, 4 ziarna jałowca, łyżeczkę mielonego kminku, mieszamy i podduszamy
dodajemy łużeczke imbiru, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny do smaku
na koniec dodajemy wcześniej namoczone i ugotowane grzyby leśne, solimy do smaku i dusimy ok 1,5h często mieszając, aby kapusta się nie przypaliła
Groch do kapusty
pół kg niełuskanego grochu moczymy przez noc, następnie odlewamy wodę
w drugim naczyniu nazajutrz gotujemy litr wody, do wrzątku dodajemy pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę kurkumy, łyżkę masła oraz naszego namoczonego wcześniej bohatera - groch
doprawiamy łyżeczką kminku mielonego, imbiru i kolendry mielonej i połową łyżeczki pieprzu cayenne oraz solą do smaku
Groch z kapustą możemy połączyć i podgrzewać razem.
I groch z kapustą oswojeni! :D
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.