O piciu jesienią i zimą
Systematyczne picie jesienią i zimą herbat ziołowych jest doskonałym uzupełnieniem brakujących organizmowi naturalnych substancji biologicznie czynnych, chroniących przed infekcjami, wzmacniających naturalną odporność organizmu, przeciwdziałających przeziębieniom i grypie.
Do ziół jednorodnych o takich właściwościach możemy zaliczyć:
kwiat lipy, korzeń prawoślazu, ziele hyzopu lekarskiego, owoc anyżu, ziele szałwii, tymianku, liść maliny, kwiat i owoc bzu czarnego, owoc kopru włoskiego, ziele fiołka trójbarwnego, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, liść babki zwyczajnej i lancetowatej, liść pokrzywy, ziele skrzypu polnego, a także korzeń jeżówki purpurowej, liść miłorzębu i wiele innych.
Znacznie jednak bogatsze są mieszanki ziół, które możemy skomponować sami lub wspomóc się gotowymi, dostępnymi w dobrych sklepach zielarskich. Napary o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, chroniących organizm przed infekcjami, łagodzące podrażnienia górnych dróg oddechowych i zwiększające odporność organizmu zaleca się pic 2 razy dziennie z 2 saszetek każde parzenie (kupujcie takie, które w jednej saszetce zawierają 2 g).
Sposób parzenia mieszanek przyrządzanych indywidualnie:
najlepiej w termosie zalewamy 2 łyżki stołowe 3 szklankami wrzącej wody i zakręcamy. Po 20 min przecedzamy i wlewamy z powrotem do termosa. Tak przyrządzony napar można pić w kilku porcjach przez cały dzień. Dodam, że mikstura nie traci swoich właściwości 12 godzin.
Kilka przykładów na skomponowanie miksturek:
owoc bzu czarnego, liść maliny, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, liść mięty i ziele majeranku, ziele hyzopu lekarskiego.
owoc dzikiej róży, głogu, maliny, aroni, jarzębiny, liść pokrzywy i ziele skrzypu polnego.
liść pokrzywy, liść pietruszki, ziele skrzypu polnego, owoc róży, kwiatostan głogu i owoc jarzębiny.
owoc dzikiej róży, owoc głogu, owoc kminku, owoc kolendry, korzeń arcydzięgla, korzeń cykorii podróżnika, korzeń lubczyku, korzeń lukrecji, korzeń mniszka pospolitego, kwiat rumianku, nagietka, liścia maliny mięty, karczocha, pokrzywy, ziele fiołka trójlistnego, dziurawca, skrzypu polnego, szałwii i tymianku.
ziele tymianku, owoc dzikiej róży, liść pokrzywy, kwiat bzu czarnego, ziele skrzypu polnego, korzeń lubczyku i owoc kardamonu.
korzeń cykorii podróżnika, owoc bzu czarnego, ziele fiołka trójbarwnego, liść pokrzywy, liść mięty, korzeń mniszka, kwiat rumianku, ziele skrzypu polnego.
I jeszcze dwie mieszanki jeśli pojawi się kaszel i przeziębienie:
owoc anyżu, korzeń prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat bzu czarnego, ziele tymianku, liść szałwi i ziele majeranku.
kwiat lipy, korę wierzby białej, kwiat bzu czarnego, koszyczek rumianku, korzeń mniszka, ziele majeranku.
Opracowano na podstawie: Senderski M.E., Ziołowe receptury na zdrowie, 2011
Do ziół jednorodnych o takich właściwościach możemy zaliczyć:
kwiat lipy, korzeń prawoślazu, ziele hyzopu lekarskiego, owoc anyżu, ziele szałwii, tymianku, liść maliny, kwiat i owoc bzu czarnego, owoc kopru włoskiego, ziele fiołka trójbarwnego, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, liść babki zwyczajnej i lancetowatej, liść pokrzywy, ziele skrzypu polnego, a także korzeń jeżówki purpurowej, liść miłorzębu i wiele innych.
Znacznie jednak bogatsze są mieszanki ziół, które możemy skomponować sami lub wspomóc się gotowymi, dostępnymi w dobrych sklepach zielarskich. Napary o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwzapalnych, chroniących organizm przed infekcjami, łagodzące podrażnienia górnych dróg oddechowych i zwiększające odporność organizmu zaleca się pic 2 razy dziennie z 2 saszetek każde parzenie (kupujcie takie, które w jednej saszetce zawierają 2 g).
Sposób parzenia mieszanek przyrządzanych indywidualnie:
najlepiej w termosie zalewamy 2 łyżki stołowe 3 szklankami wrzącej wody i zakręcamy. Po 20 min przecedzamy i wlewamy z powrotem do termosa. Tak przyrządzony napar można pić w kilku porcjach przez cały dzień. Dodam, że mikstura nie traci swoich właściwości 12 godzin.
Kilka przykładów na skomponowanie miksturek:
- Mieszanka zmniejszająca ryzyko przeziębienia i grypy, wspomaga układ odpornościowy
owoc bzu czarnego, liść maliny, korzeń lukrecji, kwiat rumianku, liść mięty i ziele majeranku, ziele hyzopu lekarskiego.
- Poprawiająca odporność, chroni przed infekcjami, wzmacnia naturalną odporność organizmu
owoc dzikiej róży, głogu, maliny, aroni, jarzębiny, liść pokrzywy i ziele skrzypu polnego.
- Wspomagająca układ odpornościowy:
liść pokrzywy, liść pietruszki, ziele skrzypu polnego, owoc róży, kwiatostan głogu i owoc jarzębiny.
- Wzmacniająca odporność organizmu i siły witalne. Zawarte w tej herbacie zioła wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu:
owoc dzikiej róży, owoc głogu, owoc kminku, owoc kolendry, korzeń arcydzięgla, korzeń cykorii podróżnika, korzeń lubczyku, korzeń lukrecji, korzeń mniszka pospolitego, kwiat rumianku, nagietka, liścia maliny mięty, karczocha, pokrzywy, ziele fiołka trójlistnego, dziurawca, skrzypu polnego, szałwii i tymianku.
- Kolejna wzmacnająca, szczególnie przydatna przeciw jesiennym i zimowym wirusom:
ziele tymianku, owoc dzikiej róży, liść pokrzywy, kwiat bzu czarnego, ziele skrzypu polnego, korzeń lubczyku i owoc kardamonu.
- Oczyszczająca, ułatwia eliminację zbędnych produktów przemiany materii z organizmu:
korzeń cykorii podróżnika, owoc bzu czarnego, ziele fiołka trójbarwnego, liść pokrzywy, liść mięty, korzeń mniszka, kwiat rumianku, ziele skrzypu polnego.
I jeszcze dwie mieszanki jeśli pojawi się kaszel i przeziębienie:
- Przeciwkaszlowa, łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych:
owoc anyżu, korzeń prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat bzu czarnego, ziele tymianku, liść szałwi i ziele majeranku.
- Działająca napotnie i rozgrzewająco, wspomaga organizm w stanach przeziębieniowych:
kwiat lipy, korę wierzby białej, kwiat bzu czarnego, koszyczek rumianku, korzeń mniszka, ziele majeranku.
Opracowano na podstawie: Senderski M.E., Ziołowe receptury na zdrowie, 2011
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.