Ścieżka higienicznego trybu życia
W ostatni weekend miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu Stowarzyszenia Radiestezji i Bioterapii BIORAD we Wrocławiu zoorganizowanym z okazji obchodów XXXlecia działalności. Projekt opierał się na cyklu wykładów bioenergoteraputów, radiestetów, lekarzy, prawników, psychologów z całej Polski. Wszystkie ogromnie interesujące i inspirujące.
Jednym z tematów spotkania, który uznałam za konieczny do podzielenia się, był wykład lek.med. Anny Pokryszko - "Profilaktyka zdrowotna w tradycyjnej medycynie chińskiej i zachodniej. Dietoterapia i ziołolecznictwo".
Pani doktor opowiadała o koncepcji profilaktyczno-terapeutycznej opierających się ma następujących obszarach naszego codziennego (powinno być intuicyjnego) rytmu życia. Podpisuje się pod tym spojrzeniem z pełną odpowiedzialnością, zachęcam do poczytania i wdrożenia w swój rytm życia.
Doba składa się z trzech 8 godzinnych części. Każda służy do innej naszej aktywności.
Od 3:00 do 11:00 czas aktywności wewnętrznej, planów, przygotowań, uczenia się, pracy duchowej.
Od 11:00 do 19:00 czas aktywności zewnętrznej, wysiłków fizycznych, pasji, realizacji zamierzeń.
Od 19:00 do 3:00 czas regeneracji sił i zdrowia, czas snu i odpoczynku.
Godziny snu w tym zakresie czasowym od 19:00 do 3:00 można z powodzeniem liczyć podwójnie, gdy chodzi o regenerację sił, przespanie tych 8 godzin daje taką regenerację jak spanie w pozostałych 16. (Rytm ten jest obserwowany w starych klasztorach, gdzie cisza nocna zaczyna się o 19:00 a o 21:00 jest cisza bezwzględna. Mnisi natomiast wstają często już o 3 - 4:00.)
2. Stosowne do strefy klimatycznej odżywianie się i ubieranie
W strefie klimatycznej umiarkowanej i chłodnej jaka panuje w Polsce, jedzenie winno być energetycznie zrównoważone i rozgrzewające. Unikać należy pożywienia wyziębiającego i wychładzającego np. nagminnie, i dziś nadmiernie stosowanej wody mineralnej surowych warzyw i owoców. Nie przesadzać z jedzeniem natury gorącej - tłuszcze, smażone i alkohol - umiar. Najlepiej spożywać potrawy przygotowane wg zasady 5 smaków.
Najogólniej, na co dzień, odżywiać się skromnie, głównie, w naszym klimacie, jedzeniem gotowanym.
ZUPA według przepisu dr J.Pokrywki, po tzw. głodówce
Gotuje się ją na kawałku tłustego mięsa - boczek, podgardle, żeberko, golonka i może zawierać wszystkie warzywa z wyjątkiem tych, które zawierają dużo węglowodanów. Mięso zjadamy z zupą. W zupie może być ponadto śmietana, jajko, ser. W tej zupie nie ma prawa być mąki, żadnej kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, dojrzałego grochu i fasoli. Zielony groszek i fasolka mogą się w niej znajdować. Zupa ma być z ograniczoną do minimum ilością soli, natomiast pozostałe przyprawy z pikantnymi oraz ziołami na czele można dodawać "pełną garścią'' . Taką porcję spożywamy raz dziennie między 12:00 a 15:00.
SOS DO WARZYW GOTOWANYCH (dr J.Pokrywka)
Składniki:
100 g sera białego chudego
szczypta kurkumy
100 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju lnianego - 50 ml.
1 ząbek czosnku
pieprz (do smaku )
sól (do smaku)
Przygotowanie:
mieszamy ser i jogurt
dodajemy kurkumę
dodajemy olej i miksujemy 5 minut
następnie dodajemy czosnek i pieprz i doprawiamy solą
Rada: do tak przygotowanego sosu, możemy dodać różne przyprawy i zioła wg uznania.
Zamiast czosnku, pieprzu i soli, możemy dodać miód/ ksylitol i szczyptę chili, otrzymując znakomity sos - polewę do deserów
UWAGA: obligatoryjne są trzy składniki; ser jogurt, kurkuma i olej, reszta zależy od naszych upodobań i fantazji kulinarnych.
Jeśli sos przygotowujemy na słodko, zaleca się używanie miodu/ ksylitolu lub soku naturalnego z owoców
Dobrze jest unikać stosowania rafinowanego cukru, zamiast niego stosować ksylitol - cukier brzozowy.
3. Prawidłowa ilość ruchu. Higiena psychiczna i higiena ciała.
Ruch - 30 minut marszu dziennie zaspokaja nasze zapotrzebowanie na ruch fizyczny. Ruch ma być płynny, bez nadmiernych wysiłków i szarpań podobny do tańca, taki ruch ma lekko rozgrzewać nasze ciało. Przy takim ruchu ciało winno się nieznacznie spocić, by zaraz po tym szybko wyschnąć wzmacniając kwasową barierę ochronną skóry i jej energię ochronną.
Nie przesadzać z chemicznymi środkami czystości: mydłem, szamponami, pastą do zębów, kosmetykami, kremami, itp., niezbyt często zmywać kwasową ochronę naszej skóry powstającej z wyschniętej warstwy potu, nie wystawiać się nadmiernie przez to na atak agresywnych czynników zewnętrznych. Z ciałem postępować zgodnie z zasadami naturalnej fizjologii a nie z wyobrażeniami estetycznymi pięknych kobiet.
4. Wypróżnianie się.
Wypróżnianie u każdej zdrowej osoby powinno odbywać się codziennie najlepiej w godzinach porannych, przed pierwszym posiłkiem. Twardy stolec wydalany 3 razy w tygodniu jest juź zaparciem, ściśle związanym z dietą i stylem życia.
5. Oddychanie przeponą
Jest dla naszego organizmu niesamowitym i niedocenianym źródłem energii. Prawidłowe wykonywanie wdechów i wydechów dostarcza ciału odpowiednią dawkę tlenu, który wykorzystywany jest w procesie efektywnego spalaniu pożywienia. Rezultat: naturalne pobudzenie ciała, więcej sił i lepsze samopoczucie.
Należy wykorzystać do tej czynności przeponę, czyli mięsień oddzielający klatkę piersiową od jamy brzusznej. Prawidłowe oddychanie przeponą pozwoli nam odkryć ukrytą w tym procesie siłę. Każdy oddech dostarcza ciału tlen potrzebny do spalania pożywienia i do produkcji potrzebnej energii.
Krok po kroku oddychania przepona:
6. Dbanie o czystość środowiska.
Przepisy: http://www.doktorpokrywka.pl
Jednym z tematów spotkania, który uznałam za konieczny do podzielenia się, był wykład lek.med. Anny Pokryszko - "Profilaktyka zdrowotna w tradycyjnej medycynie chińskiej i zachodniej. Dietoterapia i ziołolecznictwo".
Pani doktor opowiadała o koncepcji profilaktyczno-terapeutycznej opierających się ma następujących obszarach naszego codziennego (powinno być intuicyjnego) rytmu życia. Podpisuje się pod tym spojrzeniem z pełną odpowiedzialnością, zachęcam do poczytania i wdrożenia w swój rytm życia.
Ścieżka higienicznego trybu życia:
1. Prawidłowy senDoba składa się z trzech 8 godzinnych części. Każda służy do innej naszej aktywności.
Od 3:00 do 11:00 czas aktywności wewnętrznej, planów, przygotowań, uczenia się, pracy duchowej.
Od 11:00 do 19:00 czas aktywności zewnętrznej, wysiłków fizycznych, pasji, realizacji zamierzeń.
Od 19:00 do 3:00 czas regeneracji sił i zdrowia, czas snu i odpoczynku.
Godziny snu w tym zakresie czasowym od 19:00 do 3:00 można z powodzeniem liczyć podwójnie, gdy chodzi o regenerację sił, przespanie tych 8 godzin daje taką regenerację jak spanie w pozostałych 16. (Rytm ten jest obserwowany w starych klasztorach, gdzie cisza nocna zaczyna się o 19:00 a o 21:00 jest cisza bezwzględna. Mnisi natomiast wstają często już o 3 - 4:00.)
2. Stosowne do strefy klimatycznej odżywianie się i ubieranie
W strefie klimatycznej umiarkowanej i chłodnej jaka panuje w Polsce, jedzenie winno być energetycznie zrównoważone i rozgrzewające. Unikać należy pożywienia wyziębiającego i wychładzającego np. nagminnie, i dziś nadmiernie stosowanej wody mineralnej surowych warzyw i owoców. Nie przesadzać z jedzeniem natury gorącej - tłuszcze, smażone i alkohol - umiar. Najlepiej spożywać potrawy przygotowane wg zasady 5 smaków.
Najogólniej, na co dzień, odżywiać się skromnie, głównie, w naszym klimacie, jedzeniem gotowanym.
ZUPA według przepisu dr J.Pokrywki, po tzw. głodówce
Gotuje się ją na kawałku tłustego mięsa - boczek, podgardle, żeberko, golonka i może zawierać wszystkie warzywa z wyjątkiem tych, które zawierają dużo węglowodanów. Mięso zjadamy z zupą. W zupie może być ponadto śmietana, jajko, ser. W tej zupie nie ma prawa być mąki, żadnej kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, dojrzałego grochu i fasoli. Zielony groszek i fasolka mogą się w niej znajdować. Zupa ma być z ograniczoną do minimum ilością soli, natomiast pozostałe przyprawy z pikantnymi oraz ziołami na czele można dodawać "pełną garścią'' . Taką porcję spożywamy raz dziennie między 12:00 a 15:00.
SOS DO WARZYW GOTOWANYCH (dr J.Pokrywka)
Składniki:
100 g sera białego chudego
szczypta kurkumy
100 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju lnianego - 50 ml.
1 ząbek czosnku
pieprz (do smaku )
sól (do smaku)
Przygotowanie:
mieszamy ser i jogurt
dodajemy kurkumę
dodajemy olej i miksujemy 5 minut
następnie dodajemy czosnek i pieprz i doprawiamy solą
Rada: do tak przygotowanego sosu, możemy dodać różne przyprawy i zioła wg uznania.
Zamiast czosnku, pieprzu i soli, możemy dodać miód/ ksylitol i szczyptę chili, otrzymując znakomity sos - polewę do deserów
UWAGA: obligatoryjne są trzy składniki; ser jogurt, kurkuma i olej, reszta zależy od naszych upodobań i fantazji kulinarnych.
Jeśli sos przygotowujemy na słodko, zaleca się używanie miodu/ ksylitolu lub soku naturalnego z owoców
Dobrze jest unikać stosowania rafinowanego cukru, zamiast niego stosować ksylitol - cukier brzozowy.
3. Prawidłowa ilość ruchu. Higiena psychiczna i higiena ciała.
Ruch - 30 minut marszu dziennie zaspokaja nasze zapotrzebowanie na ruch fizyczny. Ruch ma być płynny, bez nadmiernych wysiłków i szarpań podobny do tańca, taki ruch ma lekko rozgrzewać nasze ciało. Przy takim ruchu ciało winno się nieznacznie spocić, by zaraz po tym szybko wyschnąć wzmacniając kwasową barierę ochronną skóry i jej energię ochronną.
Nie przesadzać z chemicznymi środkami czystości: mydłem, szamponami, pastą do zębów, kosmetykami, kremami, itp., niezbyt często zmywać kwasową ochronę naszej skóry powstającej z wyschniętej warstwy potu, nie wystawiać się nadmiernie przez to na atak agresywnych czynników zewnętrznych. Z ciałem postępować zgodnie z zasadami naturalnej fizjologii a nie z wyobrażeniami estetycznymi pięknych kobiet.
4. Wypróżnianie się.
Wypróżnianie u każdej zdrowej osoby powinno odbywać się codziennie najlepiej w godzinach porannych, przed pierwszym posiłkiem. Twardy stolec wydalany 3 razy w tygodniu jest juź zaparciem, ściśle związanym z dietą i stylem życia.
5. Oddychanie przeponą
Jest dla naszego organizmu niesamowitym i niedocenianym źródłem energii. Prawidłowe wykonywanie wdechów i wydechów dostarcza ciału odpowiednią dawkę tlenu, który wykorzystywany jest w procesie efektywnego spalaniu pożywienia. Rezultat: naturalne pobudzenie ciała, więcej sił i lepsze samopoczucie.
Należy wykorzystać do tej czynności przeponę, czyli mięsień oddzielający klatkę piersiową od jamy brzusznej. Prawidłowe oddychanie przeponą pozwoli nam odkryć ukrytą w tym procesie siłę. Każdy oddech dostarcza ciału tlen potrzebny do spalania pożywienia i do produkcji potrzebnej energii.
Krok po kroku oddychania przepona:
- Usiądź wygodnie na krześle,
- Połóż ręce na brzuchu,
- Wykonaj głęboki wdech nosem,
- Przy wdechu twój brzuch ma podnosić się do góry, a nie jak za zazwyczaj robić się wklęsły,
- Zatrzymaj chwilę powietrze w płucach z wypiętym brzuchem - wyobraź sobie, że masz zamiast brzucha balonik,
- Wydech ma następować powoli przez usta,
- Brzuch, który przemienił się w fazie wdechu w balonik wraca do pozycji wyjściowej,
- Oddech powinien być spokojny, równomierny i głęboki.
6. Dbanie o czystość środowiska.
Przepisy: http://www.doktorpokrywka.pl
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.