Łuszczyca (łac. psoriasis)
Sporo uwagi w ostatnim czasie poświęcam regeneracji wątroby oraz oczyszczaniu organizmu.
Łuszczyca to jedna z wielu chorób rozwijających się na podstawie niewłaściwej przemiany materii.
Uważana za niewiadomego pochodzenia i nieuleczalną, łuszczyca rozwija się na bazie niewłaściwej przemiany materii. Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest niedoborem ciepła i energii w organizmie. Świadczy o tym fakt, że na zmiany skórne leczniczo działają letnie słońce i naświetlania podczerwienią.
Decydującą rolę w tym schorzeniu odgrywają wątroba, żołądek, śledziona, trzustka i płuca. Łuszczyca jest stanem "ognia" wątroby i płuc, co skutkuje niedoczynnością żołądka, śledziony i trzustki.
Wracając do wątroby - zawiaduje naszą podświadomością, gdzie gromadzą się emocje i uczucia (stan tkanki łącznej i praca mięśni). Zatem oprócz zaburzeń przemiany materii, spowodowanych błędami żywieniowymi, przyczyną łuszczycy są też poważne problemy emocjonalne (tłamszony żal i smutek u przedstawicieli kolejnych pokoleń) pojawiające się już w dzieciństwie.
Konieczne jest uświadomienie sobie tych czynników, aby świadomie przyjąć terapie i osiągnąć efekty.
Podstawa działania:
Naturę neutralno-rozgrzewającą mają; wszystkie jarzyny, mięso cielęce i indycze oraz przyprawy zestawiające je w idealnej równowadze smakowej. Wiodącym smakiem - słodki (ale nie od cukru!).
Posiłki muszą być zawsze ciepłe, gotowane i bardzo urozmaicone.
Pomocne będą: tran i tłuste morskie ryby, fasola, groch, soja, orzechy, słonecznik, dynia, sezam, oleje tłoczone na zimno w procesie bez używania temperatury, masło.
W początkowym etapie kuracji można dodatkowo zażywać witamine A, E i B-complex (pozyskiwane z naturalnych surowców, nie chemiczne odpowiedniki).
Należy wyeliminować pożywienie kwaśne, zimne i surowe (mleko, sery, jogurty, soki, owoce, surówki, kurczaki, wieprzowina) - kurczące, blokujące krążenie.
Taka dieta doprowadza organizm do odczynu alkalicznego. Jest lekko strawna i oczyszczająca, odmładza i daje dużo wigoru.
Przy leczeniu łuszczycy stosować można Vilcacorę (łac. Uncaria tomentosa), która wspomaga leczenie ran i utrudnia podział złośliwych komórek.
Łuszczyca to jedna z wielu chorób rozwijających się na podstawie niewłaściwej przemiany materii.
Uważana za niewiadomego pochodzenia i nieuleczalną, łuszczyca rozwija się na bazie niewłaściwej przemiany materii. Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest niedoborem ciepła i energii w organizmie. Świadczy o tym fakt, że na zmiany skórne leczniczo działają letnie słońce i naświetlania podczerwienią.
Decydującą rolę w tym schorzeniu odgrywają wątroba, żołądek, śledziona, trzustka i płuca. Łuszczyca jest stanem "ognia" wątroby i płuc, co skutkuje niedoczynnością żołądka, śledziony i trzustki.
Wracając do wątroby - zawiaduje naszą podświadomością, gdzie gromadzą się emocje i uczucia (stan tkanki łącznej i praca mięśni). Zatem oprócz zaburzeń przemiany materii, spowodowanych błędami żywieniowymi, przyczyną łuszczycy są też poważne problemy emocjonalne (tłamszony żal i smutek u przedstawicieli kolejnych pokoleń) pojawiające się już w dzieciństwie.
Konieczne jest uświadomienie sobie tych czynników, aby świadomie przyjąć terapie i osiągnąć efekty.
Podstawa działania:
- ćwiczenia ruchowe poprawiające krążenie (odciążenie wątroby), oddech i pracę płuc;
wpłyną pozytywnie na odżywianie i odnowę tkanek oraz komórek,
- przygotowywanie pożywienia zrównoważonego, tak aby trawienie i wchłanianie zapewniało odpowiednie składniki do regeneracji skóry;
Naturę neutralno-rozgrzewającą mają; wszystkie jarzyny, mięso cielęce i indycze oraz przyprawy zestawiające je w idealnej równowadze smakowej. Wiodącym smakiem - słodki (ale nie od cukru!).
Posiłki muszą być zawsze ciepłe, gotowane i bardzo urozmaicone.
Pomocne będą: tran i tłuste morskie ryby, fasola, groch, soja, orzechy, słonecznik, dynia, sezam, oleje tłoczone na zimno w procesie bez używania temperatury, masło.
W początkowym etapie kuracji można dodatkowo zażywać witamine A, E i B-complex (pozyskiwane z naturalnych surowców, nie chemiczne odpowiedniki).
Należy wyeliminować pożywienie kwaśne, zimne i surowe (mleko, sery, jogurty, soki, owoce, surówki, kurczaki, wieprzowina) - kurczące, blokujące krążenie.
Taka dieta doprowadza organizm do odczynu alkalicznego. Jest lekko strawna i oczyszczająca, odmładza i daje dużo wigoru.
Przy leczeniu łuszczycy stosować można Vilcacorę (łac. Uncaria tomentosa), która wspomaga leczenie ran i utrudnia podział złośliwych komórek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoja opinią.